Successos

Una veïna de Tiana denúncia que ha estat acusada sense proves pel llançament d’un tomàquet a l’alcaldessa durant el pregó de la Festa Major

La protesta va tenir lloc al costat esquerra del parc i el tomàquet es va llançar des de la part dreta. / martalopez

El jutjat d’instrucció número 1 de Mataró ha decretat el sobreseïment provisional del cas per falta de proves i per impossibilitat de determinar que ella fos l’autora dels delictes d’atemptat contra l’autoritat i lesions lleus dels quals se l’acusava.

Marta  López | 11/11/2021 a les 11:14 0
 

Aquest dijous 11 de novembre, una veïna de Tiana, la Mar Estartús, ha fet públic a través de les xarxes socials que va rebre una denúncia “sense cap prova” pel llançament d’un tomàquet a l’alcaldessa durant el pregó de la Festa Major de Sant Cebrià.

El jutjat d’instrucció número 1 de Mataró ha decretat el sobreseïment provisional del cas per falta de proves i per impossibilitat de determinar que ella fos l’autora dels delictes d’atemptat contra l’autoritat i lesions lleus dels quals se l’acusava.

Per entendre què és el que ha passat, cal recapitular i situar-nos als dies 15, 16 i 17 de setembre.

Dimecres 15 de setembre

L’Ajuntament de Tiana publica, un dia abans de l’inici de la Festa Major de Sant Cebrià, un ban on es disposa que “per raons de seguretat ciutadana i per evitar molèsties als veïns”, els parcs del Doctor Mascaró, Doctor Barraquer i la Plaça Salvador Espriu es tancarien durant les nits del 17 i 18 de setembre.

Arran d’això, la Mar Estartús publica a través d’un grup de Facebook de Tiana el seu desacord amb la resolució i suggereix organitzar-se per anar a protestar durant el pregó que es celebraria l’endemà.

Dijous 16 de setembre

Durant la celebració de l’habitual pregó de Festa Major i coincidint amb el discurs de l’alcaldessa de Tiana, Marta Martorell, els tianencs i tianenques que s’havien organitzat es situen al costat esquerre del Parc de l’Antic Camp de futbol i comencen una xiulada per manifestar el seu desacord amb el ban publicat el dia anterior.

Mentre encara durava el soroll, de la banda dreta del parc es llança un tomàquet que acaba tocant el braç de l’alcaldessa i la policia local es dirigeix cap allà per buscar-ne el responsable. A través d’un vídeo difós per Twitter, Estartús defensa que es trobava a la banda esquerra del parc, juntament amb la resta de manifestants, i no a la banda dreta, des d’on arriba el tomàquet.

Divendres 17 de setembre

L’Ajuntament de Tiana publica un comunicat on explica que durant la lectura del pregó “es va produir un llançament d’objectes que van acabar causant lesions”. A l’escrit, el consistori condemna “l’acte violent” i manifesta que “la Festa Major és un espai de celebració, de convivència, de tolerància i de llibertat d’expressió, però el que mai hi té cabuda és la violència en cap de les seves formes”. No es menciona la protesta.

Aquell mateix dia, però, es presenta la denúncia per atemptat contra l’autoritat i lesions lleus i s’identifica a la veïna de Tiana que havia penjat la convocatòria de la protesta a Facebook. Quan li arriba la denúncia, s’especifica que els indicis de la seva presumpta participació en el llançament del tomàquet recauen en la descripció facilitada per un testimoni al lloc dels fets.

Des del grup de suport a la Mar, però, diuen que la minuta policial que dóna lloc a la denúncia conté informacions errònies i obvia aportacions de testimonis presencials “per tal de fer casar la descripció policial dels fets amb la implicació directa del llançament a la veïna denunciada, que en tot moment és a la banda contrària d’on es va llançar el tomàquet”.

És per això que, avui, manifesten que la denúncia ha tingut voluntat “de càstig, escarment i persecució de la protesta” i afirmen que l’acusació va ser “un intent desesperat dels dirigents polítics del poble de fer callar qualsevol veu que no sigui complaent amb el govern municipal”.

També apunten a l’alcaldessa, com a persona interessada en la denúncia i partícip d’un atestat ampliatori posterior, i el seu equip de govern, com a màxims responsables polítics d’aquesta situació i els acusen de tolerar “la persecució de la dissidència”.

A més, afegeixen que, un cop havien circulat pel poble els vídeos del pregó on es podia comprovar que la veïna denunciada no podia ser la responsable del llançament, “cap membre del govern municipal o de la Policia Local van fer res per esmenar o modificar l’atestat policial, tot i la duresa de la sanció”.

És per tot això que tenen previst organitzar un gran acte reivindicatiu i lúdico-festiu per sufragar les despeses del cas i denunciar aquesta situació. Des del grup de suport expliquen que l’excedent que es recapti es destinarà a diverses entitats culturals del municipi. Un dels motius que va impulsar la xiulada d’aquell 16 de setembre va ser que alguns dels parcs que es tancaven havien sigut l’epicentre dels actes culturals i lúdics de la Festa Major a Tiana.

Marta López
Marta  López