Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

13D: 10 anys de la consulta sobre la independència de Catalunya a Tiana

La consulta sobre la independència de Catalunya que va fer Arenys de Munt el 13 de setembre del 2009 va ser el detonant d’un procés participatiu que es va desenvolupar en diverses onades per 549 pobles, viles i ciutats catalanes.

Aquell mateix mes de setembre, un grup de pares i mares de l’escola Lola Anglada va veure com Arenys de Munt havia aconseguit tirar endavant una consulta com aquesta i van decidir que treballarien per aconseguir fer-la a Tiana. Així és com va sorgir l’entitat Tiana Decideix. La Mireia Rourera n’és una de les fundadores:

 

Aquella primera trobada va ser l’inici d’un moviment que va acabar implicant a molta gent del poble:

 

La consulta de Tiana va formar part de la segona onada, que va tenir lloc el 13 de desembre del 2009, juntament amb 166 municipis més. La pregunta era: “Esteu d’acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?”

La consulta, on podien votar tots els empadronats majors de 16 anys, va comptar amb la participació del 26,33% del cens. Dels 1.593 votants, 1.496 van respondre Sí (el 93,97%) i 60 van respondre No (el 4,33%).

Ara, coincidint amb el desè aniversari d’aquesta fita, s’ha organitzat un acte per commemorar-la. Es farà aquest diumenge 15 de desembre a la Catequística, lloc on es va dur a terme la consulta. La Mireia explica que començarà a les dotze del migdia col·locant una placa commemorativa:

 

Després, els responsables de Tiana Decideix, representants de les assemblees locals d’ANC i Òmnium i l’exalcalde Emili Muñoz protagonitzaran uns parlaments recordant com es va viure tot el procés de la consulta des del seu plantejament fins a la seva realització:

 

L’acte acabarà amb un vermut i una recollida d’aliments per Tiana Solidària:

 

La Mireia Rourera va arribar a ser presidenta de Tiana Decideix. Ella explica que l’entitat va conviure durant un temps amb l’assemblea territorial de l’ANC a Tiana, però que va acabar desapareixent:

 

Rourera espera que assisteixi molta gent a l’acte, especialment aquelles persones que van participar en l’organització o en la votació: