Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Memòria històrica de Tiana, cada tarda al Casal

Cada tarda d’aquesta setmana, i el proper cap de setmana matí i tarda, el poble té una cita amb una part molt significativa del seu passat recent: els diversos actes i processos electorals que s’hi han fet des de la transició fins ara. Es tracta de l’exposició “El vot a Tiana”, que serà a la Sala d’Exposicions del Casal fins aquest diumenge 28.

L’acurada selecció de fotografies, àudios i material històric que conformen la mostra traslladen l’espectador a diferents moments relacionats amb l’acte de votar que s’han viscut a Tiana les darreres 4 dècades. Gemma Liñán, una de les comissàries de l’exposició, explica com es va gestar:

 

Un cop aterrada la idea a Tiana, la mostra va anar convertint-se en un emotiu recull de campanyes, mítings o jornades electorals al poble, de programes especials de Ràdio Tiana fets algunes d’aquelles diades o, també, d’actes escrites encara a mà, amb la cal.ligrafia impecable dels secretaris municipals d’abans de la informàtica. Tot plegat és un viatge al retorn, i l’estada, de la democràcia al poble. Un temps en què, sobretot els anys 70 i 80, poder votar generava il.lusió.

Per fer aquest sentiment el més tangible possible, els organitzadors han volgut que l’exposició sigui interactiva: es pot sentir o tocar, a més de veure

 

A les fotografies es recreen moments històrics, com un dels primers mítings electorals, els anys 70, en què es va tallar tota la carretera a l’alçada de Cal Garrofaire i, des del balcó de casa els Cuní, un jove Trias Fargas feia un dels primers discursos que se sentien al poble després de la dictadura de Franco.

IMG_20170518_125001

Per la mostra desfilen personatges clau de la transició a Tiana, com els alcaldes Rafael Ballús o Josep París, a més de nombrosos regidors i regidores. També hi apareixen, i ho fan brillant amb llum pròpia, espais emblemàtics d’aquells anys com la Catequística o el celler de Can Pina:

 

El complement a aquesta secció és un dels àudios, on espot escoltar com es vivia una nit electoral a la ràdio municipal. Aquests en són dos fragments de diferentes etapes:

 

Un dels racons més emblemàtics de la exposició és una taula sobre la qual hi ha una històrica caixa de galetes relacionada amb una anècdota que el poble encara recorda. Va ser el símbol d’una transparència municipal que trigava massa en arribar:

 

DSC_0510

Les fotografies procedeixen dels arxius particulars d’Octavi Camprubí, Lluís Neira, Enric Canals i Lluís Gallén. També hi han aportat fotos La Local-Ràdio Tiana i l’Ajuntament.

Podeu recuperar un reportatge, que forma part de l’exposició, sobre l’esmentada caixa de galetes en aquesta mateixa notícia.

foto 1