Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

6 llibres de novel·la negra

Ja queda ben poc pel Tiana Negra i, segurament, hi haurà veïns que estaran dubtant si assistir-hi perquè gairebé no coneixen el gènere. Per tots aquests o pels que simplement estiguin interessats en la literatura negra, cal recordar que sempre hi ha noves històries al mercat i temps per agafar un llibre. El director del festival, Sebastià Bennasar, ens ha recomanat 6 obres d’escriptors reconeguts que passaran per la Sala Albéniz entre el 23 i el 24 de gener amb motiu del Tiana Negra.

Dibuix a les fosques de Jaume Benavente (Meteora)

DibuixFosques10cm (1)

L’autor barceloní ens porta per segona vegada una història protagonitzada per la Marja Batelaar, una inspectora de la policia holandesa. En aquest cas, Batelaar s’haurà d’enfrontar a un assassinat que s’origina als carrers d’Amsterdam però que la farà viatjar per tota Europa. Una travessia on les pròpies arrels familiars i la joventut de la inspectora prendran un paper protagonista. Sebastià Bennasar defineix aquest llibre com “una novel·la perfectament centreeuropea escrita en català”.

Herències col·laterals de Lluís Llort (RBA)

herencies-col·laterals_llort_libro-OMAC390

Amb aquesta novel·la, un dels escriptors més reconeguts del gènere negre en català ens trasllada al cor de l’Eixample per seguir la història d’un advocat que fa un pacte amb una anciana per pagar-li una pensió vitalícia a canvi de quedar-se amb el seu pis quan ella mori. L’únic problema és que l’advocat morirà abans que la dona. Un fet, basat en una notícia real, que serà el tret de sortida d’aquesta novel·la negra on no surt cap policia.

Dos metres quadrats de sang jove de Xavier Aliaga (Crims.cat)

Dos-metres-quadrats-203x300

Les pressions al voltant de periodisme i la corrupció al País Valencià queden retratats en aquesta novel·la escrita per un autor d’arrels valencianes. En el llibre, Feliu Oyono és l’inspector que s’encarrega d’investigar l’assassinat d’un dels periodistes del diari fictici Ciutat Digital. Una publicació que havia nascut amb la vocació de ser lliure, independent i de qualitat.

Cap llàgrima sobre la tomba de Sílvia Mayans (Pagès editors)

3131_CAP LLAGRIMA TOMBA

Finalista del Premi Ferran Canyameres al 2012, aquesta novel·la ens trasllada al poble d’Arnes per viure els últims moments de la dictadura de Franco i la posterior transició espanyola a través del seu protagonista: Elíades Bel. Un home que ho deixa tot per marxar de Barcelona buscant pau i tranquil·litat però que veurà trastocada la seva vida quan es trobi un mort penjat d’una olivera. Segons Sebastià Bennasar, aquesta és una “novel·la farcida de riquesa lingüística” que agradarà moltíssim a tots els públics.

La trampa de Teresa Juvé (Meteora)

LaTrampa10cm

Aquesta novel·la, històrica al mateix temps que negra, ens transporta a la Barcelona post-medieval una mica després que el virrei de Catalunya Lorenzo IV Suárez de Figueroa y Córdoba hagi pres possessió del seu càrrec. En aquest context històric, el llibre segueix les aventures del portantveu del rei, Jaume Plagumà, la persona designada pel monarca per investigar tots els fets delictius que es produeixen al regne. Durant el relat, el principal repte que es trobarà Plagumà serà l’intent dels terços del rei de robar un carro de moneda per falsificar-lo. Una novel·la escrita per una escriptora de 92 anys que, segons Sebastià Bennasar, demostra que “a edats grans encara es poden fer obres meravelloses” i que “l’edat és un patrimoni que hem de salvar”.

La dona de gris d’Anna Maria Villalonga (Llibres del delicte)

 LA-DONA-DE-GRIS_v6-705x1024

Segons Sebastià Bennasar, en aquesta novel·la, l’escriptora “abandona el sang i fetge per endinsar-se a l’intriga psicològica”. Tota l’acció transcorre en una ciutat sense nom i, per tant, qualsevol pot sentir-se identificat. En aquest espai, un home que odia la seva vida i que detesta la imatge que es reflecteix al mirall, decideix perseguir a una dona vestida de gris que veu asseguda en un bar. És a partir d’aquest fet que el protagonista trobarà un món que no s’imaginava.