Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

A Tiana, un 93,3% va votar sí i un 4,71% no a la independència

Aquest 1 d’octubre, al referèndum per l’autodeterminació, a Tiana ha guanyat massivament el sí. Ha obtingut 3.151 vots d’un total de 3.374 emesos, el que significa un 93,3%. 159 persones han votat no, és a dir, un 4’71% dels vots emesos, hi ha hagut 53 vots en blanc (1,57%) i 11 de nuls (0,33%).

Tianencs i tianenques han votat en un sol col.legi electoral: l’institut de Tiana. Aquesta vegada el cens era universal, és a dir, que es podia votar a qualsevol col.legi electoral de Catalunya, per la qual cosa no és possible calcular encara quin percentatge de participació al referèndum hi ha hagut entre les persones censades electoralment a Tiana.

Reaccions d’emoció i felicitat

Tanmateix, la satisfacció pel fet que el referèndum s’hagi pogut celebrar era palpable a l’institut, un cop es van tancar les portes, a les 20h: hi va haver abraçades entre els dirigents polítics, membres d’entitats i ciutadania en general.

El coordinador electoral municipal (CEM), és a dir, qui feia les funcions de secretari municipal en aquesta jornada electoral a Tiana, ha estat Àlex Rosa, de la CUP. Poc després de tancar-se el col.legi electoral, a les 20h, es mostrava “esgotat però exhultant” perquè, ha dit, “ha estat una jornada alegra i festiva i, a més, hem pogut fer la feina sencera”. Han estat mesos de feina secreta, va explicar Rosa, per fer possible el referèndum al poble:

 

Per a Olga Rué, del PDeCat, l’1-O “ha estat un gran dia”. Creu que l’experiència del referèndum “ha cohesionat tothom com a poble”. També ha qualificat d’inadmissibles les càrregues policials de diumenge contra els votants a molts col.legis electorals de Catalunya. Per a Rué, ara cal seguir fent camí però “sense precipitacions, com s’ha fet fins ara”:

 

Cristina Comas, de Junts per Tiana, estava visiblement emocionada a mida que la jornada s’acostava al seu final i començava el recompte. Ha estat una de les persones que ha dormit la nit de dissabte a diumenge a l’institut. Així descrivia com havia estat, per a ella, la històrica jornada de l’1-O a Tiana:

 

La regidora de Junts no ha estalviat agraïments per totes i cadascuna de les persones que han fet possible aquest referèndum a Tiana: treballadors de l’Administració pública, voluntariat, Policia Local, Mossos d’Esquadra, entitats ciutadanes, mitjans de comunicació i partits polítics sobiranistes i “persones del poble que han vingut a defensar les urnes”, ha dit.

Jordi Gost, d’ERC, ha reconegut que han “passat molts nervis” tota la jornada. També ha volgut agrair la seva tasca a tothom que ha fet possible aquest referèndum a Tiana i ha condemnat els atacs dels cossos policials a la població civil d’alguns col.legis, aquest diumenge. Gost ha reconegut que no s’esperava tanta contundència:

 

Per al republicà, ara, la independència és “molt més a prop”, i ha afegit que “el món sencer ha vist que, malgrat tot, som un poble pacífic”.

Una jornada electoral llarga i excepcionalment intensa

La jornada electoral a Tiana havia començat molt i molt d’hora: a les 5 del matí, es llevava la vuitantena de persones que havia passat la nit l’institut de Tiana. Moltes d’aquestes persones havien paticipat també a la Festa Grossa feta el dia abans allà mateix, plena d’activitats lúdiques i culturals i que, com la dormida allà, tenia per obectiu custodiar de les forces policials l’únic col.legi electoral que hi ha hagut aquest 1-O al poble.

Les dificultats amb internet van fer que el col.legi no es pogués constituir fins gairebé les 10 del matí. Entre aquesta hora i aproximadament les 13h, la cua per votar era gairebé d’1 quilòmetre: anava des de les taules de votació, recorria el passadís de la planta baixa de l’institut i arribava fins a Duet Esports. Tanmateix, centenars de persones aguantaven sota els paraigües que els arribés l’hora de votar.

Un sistema informàtic casolà davant l’adversitat

Tot plegat es va deure a la lentitud del sistema informàtic de què es disposava a l’institut, ja que la senyal d’internet a l’institut va estar tallada tot el dia sencer. Per superar aquesta situació es va crear un sistema, precari però efectiu, per accedir a internet que va permetre poder obrir el col.legi electoral. Es va obtenir gràcies a la bona voluntat d’alguns ciutadans anònims que van oferir els seus telèfons mòbils -amb plans amb megues il.limitats- com a router.

A partir de les 13h la fluidesa amb què avançava la cua va ser cada cop més alta, gràcies a la millora en l’arribada d’internet a través d’un senyal de wifi instal.lat provisionalment a l’Observatori Astronòmic. Cap a les 14h la cua ja només arribava al pavelló municipal.

Durant el matí i la tarda es van superar, a més, dues falses alarmes que asseguraven que la Guàrdia Civil era a tocar de l’institut. Va haver, aleshores, corredisses per amagar urnes, portàtils i paperetes però, finalment, no van fer actes de presència.

Finalment, el minibus gratuït va circular sense impediments tot el dia, portant i tornant votants entre la Creu de Terme i l’institut, i fent parades entre aquests dos punts.