Fa 4 anys va néixer el Pacte Local pel Dret a Decidir i, amb ell, una nova manera de celebrar la Diada. Fins aquell moment, simplement es feia un acte dins de la Sala de Plens. Però es va quedar petita, explica la Cel·la Fort, membre de l’ANC Tiana, i van decidir fer quelcom més dinàmic, obert i participatiu. El primer any es va fer a la Plaça de la Vila, però al següent any ja es va passar a la rotonda de la Font del Ronyó, on continua fins al dia d’avui:
Els organitzadors d’aquest acte eren les dues entitats sobiranistes, ANC i Òmnium, i els partits polítics que donaven suport al dret a decidir: PDeCat-DC, Junts per Tiana, ERC, CUP, Iniciativa i el PSC. L’any passat, però, amb el canvi del Pacte Local pel Dret a Decidir al Pacte Local pel Referèndum, aquest últim partit va deixar de participar en aquest acte, explica la Cel·la:
Aquest any, doncs, els partits que participaran a l’acte seran els ja mencionats, més Podem Tiana i MES (Moviment d’Esquerres). Començarà a les 9 del matí, al parc de la Font del Ronyó (parc del Dr. Vicente Lino Ferrándiz), amb un esmorzar compartit.
Continuarà a les 10, a la rotonda, on es farà la hissada de l’estelada, ballada de sardanes, cant del Coro i espectacle dels Diables. Aquest any, explica en Lluís Neira, d’Òmnium Tiana, també posaran senyeres en les llums del voltant de la rotonda.
L’acte el tancarà l’ofrena floral al monument a Rafael Casanovas, a les 10:40. La Cel·la avisa que aquest any serà una ofrena especial.
Per la tarda, tant ANC com Òmnium aniran cap a la manifestació organitzada a Barcelona. Els ha tocat el tram 32, com a la majoria de gent del Maresme. La Cel·la preveu una alta participació:
En Lluís Neira també té altes expectatives respecte a la participació:
Màstil i cartells desapareguts
Fa uns mesos, van serrar el màstil on s’hissava l’estelada a la rotonda de la Font del Ronyó. Fa poc més d’una setmana, el cartell de “Llibertat, presos polítics” del balcó de l’Ajuntament va desaparèixer. Totes aquestes accions, fetes amb nocturnitat i per grups d’encaputxats, per a la Cel·la són actes molt poc democràtiques:
A dia d’avui, diu la Cel·la, no han tornat a posar una altra pancarta per substituir la que van robar, i això els molesta:
En Lluís Neira també critica la passivitat alhora d’actuar contra els que realitzen aquestes accions:
De cara a l’11 de setembre, explica la Cel·la, els han promès que el màstil tornarà a estar al seu lloc.