La secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat el decret del Govern que ajornava les eleccions al Parlament fins al 30 de maig. Això vol dir que, finalment, es manté la convocatòria pel 14 de febrer.
[destacat_dreta]
Les claus de la sentència del TSJCat
→ Ajornar les eleccions obriria un “període prolongat de provisionalitat” i suposaria una “limitació molt intensa del dret a vot”
→ No veu garantit que al maig es poguessin fer amb condicions epidemiològiques millors que les actuals. A més, no es determinen els indicadors epidemiològics que han de tenir-se en compte per decidir la nova convocatòria.
→ No hi ha cap “imprevist” com a causa de força major que permeti endarrerir les eleccions. “La situació ja era coneguda el 21 d’octubre quan no es va proposar cap candidat per a la Presidència de la Generalitat” argumenten. A més, les eleccions es van convocar el 21 de desembre, “essent previsible que hi hauria un repunt de la pandèmia per efecte de les festes de Nadal”.
→ Afirmen que l’actual decret d’estat d’alarma estableix expressament la continuïtat dels processos electorals.
→ No hi ha cap norma legal que permeti a Pere Aragonès, vicepresident en funcions de president, ajornar o suspendre uns comicis.
→ Només una situació “imprevisible” que impossibilités uns comicis per raons de salut pública podria ajornar-los. Aquesta circumstància, segons el tribunal, es donava en les eleccions d’Euskadi i Galícia al principi de la pandèmia, però no pas ara.
[/destacat_dreta]
Així doncs, continuem amb la sèrie de notícies on explicarem els protocols, adaptacions i punts més destacats d’aquests comicis en temps de pandèmia. Avui, parlarem sobre el canvi de locals electorals per adaptar-los a les mesures Covid.
Les eleccions al Parlament de Catalunya estaran marcades per la Covid-19, cosa que ha obligat a establir un protocol per a l’adequació dels col·legis electorals. El canvi més significatiu és el que afecta els locals electorals: han de tenir unes característiques d’aforament, densitat, ventilació i distància que garanteixin les mesures de seguretat per fer front a la Covid-19.
A més, la ubicació d’aquests locals també ha de permetre les cues al carrer evitant el màxim d’aglomeració possible. Només podrà accedir al centre de votació la persona que ha de votar, sense acompanyant excepte que el requereixi per a la mateixa assistència.
Canvi d’ubicació dels col·legis electorals
Així doncs, tenint en compte tot això, a Tiana s’han modificat els col·legis electorals tradicionals. Els votants de la Secció 1, que corresponia a la Biblioteca Can Baratau, ara hauran d’anar fins a la Sala Albéniz, on hi haurà tres meses.
Els de la Secció 2, situada a la Catequística, aniran fins al Pavelló esportiu municipal, on hi haurà quatre meses. Segons va anunciar l’Ajuntament de Tiana, la línia d’autobús B29 farà l’horari d’un dia feiner per facilitar el desplaçament dels votants.
Pel que fa als votants de les Seccions 3 i 5, que corresponien a l’Escola Tiziana i l’Escola Lola Anglada, coincidiran en un sol punt, el gimnàs del Lola Anglada, on s’establiren les dues meses de cada secció. Des del Departament d’Educació i Acció Exterior s’han ajustat els espais que es faran servir durant les votacions als centres escolars per prioritzar els espais més amplis possibles.
A més, segons informa l’ACN, el 90% del miler de centres educatius que el 14-F seran seu electoral han demanat el dilluns següent, dia 15, de lliure disposició per facilitar les tasques de neteja, desinfecció i ventilació.
Per últim, els de la Secció 4, que votaven a l’Escorxador, hauran de fer-ho a Can Riera, on hi hauran dues meses.