La sessió extraordinària del ple que s’havia convocat per aquest dimarts 15 de febrer va durar molt pocs minuts. L’únic punt que es sotmetia a debat era l’aixecament del segrest de la gestió de la Residència i centre de dia Sant Cebrià i el retorn d’aquesta a l’empresa concessionària, però es va retirar de l’ordre del dia.
Segons va justificar l’alcaldessa, Marta Martorell, aquella mateixa tarda s’havia celebrat una Junta de Portaveus extraordinària, amb la presència de tots els grups excepte el PSC, on s’havia decidit ajornat la decisió per assolir “el màxim consens”:
Una decisió que no va convèncer als Socialistes de Tiana. Segons han manifestat a través d’un comunicat, ells volien mantenir el debat, assegurant que “mai s’havia fet tant el ridícul a l’Ajuntament de Tiana amb una alcaldessa que convoca un ple i que l’ha de suspendre en retirar l’únic punt que ella mateixa havia posat”.
El PSC no ha sigut l’únic que s’ha pronunciat sobre aquest assumpte. La resta de grups de l’oposició, Junts per Tiana i Junts per Catalunya Tiana, també han publicat els seus respectius comunicats. Des de l’agrupació d’electors han dit que la decisió d’ajornar el ple ha estat de l’alcaldessa i que l’equip de govern l’havia convocat sense cap tipus de diàleg previ.
Tots tres han plantejat les condicions que, segons ells, són indispensables per poder arribar a un acord de consens que garanteixi el retorn amb les màximes garanties. N’hi ha tres d’elles que comparteixen: consensuar els nous responsables de la direcció tècnica abans que es faci efectiu el traspàs, convocar una Comissió de Seguiment i retirar a la regidora Marta Guàrdia la seva delegació especial en relació amb la direcció i gestió de la residència municipal.
A més, tant JuntsxCat com Junts per Tiana comparteixen una quarta condició, activar un consell de participació municipal amb representants de la residència, familiars i grups municipals que serveixi per garantir “el bon funcionament i la transparència en la gestió i el servei de l’equipament municipal”.
L’agrupació d’electors també inclou una cinquena condició, impulsar una auditoria urgent de la Generalitat de Catalunya de la direcció i gestió de la residència i centre de dia.
Per la seva part, el PSC recull entre les condicions mínimes per donar suport al retorn de la gestió conèixer els resultats de l’auditoria que van sol·licitar, l’obtenció de nou i l’aplicació de la norma UNE ISO 158101, disposar i aplicar la totalitat de protocols que garanteixin un servei de qualitat i disposar d’un defensor dels residents.
A més, també exigeixen un compromís perquè es dissenyi un nou model a la residència que sigui “molt més humà i molt més pròxim” per aconseguir “recuperar el bon nom de la institució i millorar els índexs d’ocupació”.
El segrest porta actiu des de fa prop de dos anys. Recordem que el 14 de maig del 2020, també en un ple extraordinari, es va donar llum verda a la intervenció per termini d’un any, prorrogable anualment fins a un màxim de tres anys, de la concessió que fins aleshores tenia Brofar.