Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La tercera edició dels pressupostos participatius prioritza els projectes de salut i sostenibilitat i empodera els consells de participació

L’Ajuntament de Tiana ja ha posat en marxa la tercera edició dels pressupostos participatius, un mecanisme de democràcia participativa que permetrà a la ciutadania proposar i escollir en què s’invertiran 100.000 euros del pressupost municipal del 2024. Tal com recullen les bases reguladores d’enguany, aquesta edició compta amb tres novetats destacades que busquen “millorar la qualitat de les propostes i que aquestes siguin beneficioses per al conjunt de la comunitat”, segons manifesten des del consistori.

La primera novetat és que s’ha volgut prioritzar les actuacions relacionades amb la sostenibilitat ambiental i la salut. Això vol dir que les propostes que es presentin han d’encabir-se dins d’aquests dos àmbits i poden incloure projectes que vagin des de la protecció del medi ambient, la lluita envers l’emergència climàtica, la conservació de la flora i la fauna, l’estalvi energètic, el desenvolupament de mètodes i metodologies d’energies alternatives i verds o la sobirania alimentària; fins a la prevenció de la salut de les persones, la salut comunitària o la promoció de la millora de la salut de col·lectius específics (gent gran, infants, dones…).

La segona novetat és que s’ha volgut donar especial importància als Consells Sectorials de Participació, incloent-los en la fase deliberativa i de valoració de les propostes, amb l’objectiu “que aquestes tinguin una visió comunitària de poble i siguin beneficioses per al màxim de veïns i veïnes.” En aquesta línia, aquest dimarts 19 de setembre s’han reunit els Consells d’Educació, Igualtat i Medi Ambient per pensar i proposar projectes.

La tercera novetat és la inclusió de sessions presencials de creació de propostes obertes a entitats i veïnat, amb la idea de donar a conèixer el procés de pressupostos participatius i les maneres de participació previstes i recollir propostes de part de les persones assistents. La sessió per a les entitats es farà dimecres 4 d’octubre i la pensada per a veïns i veïnes, el dimarts 10. Ambdues es faran a les set de la tarda a Can Riera.

A banda d’aquestes dues últimes novetats, també es podran enviar les propostes pels canals habituals: mitjançant la plataforma digital Decidim Tiana/Participa 311 o a través dels punts itinerants que voltaran pel poble. Les persones que estiguin empadronades a Tiana i tinguin més de 16 anys, les entitats inscrites en el Registre Municipal d’Entitats i Associacions i els comerços de Tiana podran presentar les seves propostes fins al 17 d’octubre. La fase de difusió i votació dels projectes finalistes tindrà lloc del 4 al 18 de desembre.