Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Aprenent a compostar residus orgànics

A Tiana, la Setmana Europea per la Prevenció de Residus s’ha tancat aquest cap de setmana amb dos tallers organitzats per Medi Ambient: un  sobre compostatge casolà i un altre que ha ensenyat les tècniques per fabricar sabó artesanal.

Taller sabó (31)
Un moment del taller de sabó

El taller de compostatge, que es va fer a Can Baratau dissabte, tenia l’atractiu afegit que la quinzena de persones que hi va participar disposarà gratuïtament, per haver fet el taller, d’un compostador a casa seva. Totes aquestes persones, a més, gaudiran d’un 10% de descompte a l’hora de pagar la seva taxa de residus.

Un moment del taller a Can Baratau, dissabte
Un moment del taller a Can Baratau, dissabte

L’objectiu del taller és aconseguir que s’adhereixi el màxim de gent al programa d’autocompostatge metropolità. Però no és l’únic objectiu: n’hi ha més. Ho explica, en Toni García, enginyer tècnic agrícola i formador al taller de compostatge:

 

Tot i que elaborar adob amb el compostatge és “fàcil i barat”, tal com destaca en Toni García, encara costa molt, assegura, que el gruix de la ciutadania es consciencii d’això.

L’adob resultant d’aquest compostatge es podrà fer servir, per exemple, als horts municipals que algunes persones de Tiana tenen llogats als afores del poble. En Carlos Gómez és un d’aquests pagesos de cap de setmana. Sempre que pot fa servir adob casolà i orgànic al seu hortet:

 

En Carlos, al seu hort municipal, aquest dissabte
En Carlos, al seu hort municipal, aquest dissabte

En Carlos ha estat una de les persones que han volgut fer el taller de compostatge que, finalment, diu, és una activitat molt més senzilla del que ell pensava:

 

Per al regidor de Medi Ambient municipal, Xavier Doñate, el taller de compostatge ha anat tan bé que tindrà una segona part:

 

Doñate creu que, poc a poc, a Tiana es va avançant en el comportatge i, que cada vegada, hi ha més gent que en fa:

 

El regidor assegura que “molta part del mèrit és dels tècnics municipals de Medi Ambient”. I és que que ja fa anys que tots ells van conscienciant els tianencs i tianenques que cal compostar per aconseguir un adob de màxima qualitat i respectuós amb l’entorn.