Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Bianca Batlle: “La representació de les dones afrodescendents en l’art és un tema important per mi i per tota la comunitat”

La Bianca Batlle és la tercera protagonista de la sèrie d’entrevistes a dones tianenques treballadores i empoderades que vam iniciar des de La Local amb motiu del 8M. Ella és pintora, s’hi dedica professionalment des de l’any 2010. Ara està treballant en un projecte anomenat “Speaking Bodies”, que recull una sèrie de retrats a dones afrodescendents nues:

 

A més, a “Speaking Bodies”, els retrats de les dones es complementen amb entrevistes a cadascuna d’elles:

 

Tal com reflecteix el projecte “Speaking Bodies”, la Bianca té molt clares les seves idees, sap molt bé el que vol expressar amb el seu art i cap a on el vol encaminar. Però arribar a aquest punt no ha estat fàcil per ella. Explica que quan era estudiant d’art es va trobar amb una sèrie de dificultats vinculades a la falta de referents dones al món de la pintura, sobretot, dones afrodescendents amb què es pogués identificar:

 

I aquesta falta de referents li va generar un conflicte interior a l’hora de trobar-se com a artista:

 

Aquest conflicte la va acompanyar durant molt de temps, però, tal com explica, ja ha trobat l’art i els artistes amb els quals se sent identificada. Per la Bianca, aquest descobriment va ser com una “revelació”, a la qual hi va arribar fent una mirada més enllà de l’art occidental que li havien ensenyat fins al moment:

 

Descobrir allò amb el que se sentia identificada va fer que s’alliberés. I va ser aleshores quan va descobrir què era el que volia expressar. La Bianca explica que en aquest procés la relació amb la seva mare i les seves arrels van ser un pilar molt importat i una gran inspiració:

 

Per la Bianca la representació de les dones afrodescendents a l’art és una qüestió important perquè reivindica que, com a dona, el fet de ser afrodescendent és una dificultat afegida, tant en l’àmbit social com en l’institucional. Ho explica posant com a exemple el feminisme, un moviment teòricament integrador, però que en alguns sectors ha pres tendències excloents cap a les dones afrodescendents:

 

I defensa que aquesta discriminació està present en molts més aspectes de la quotidianitat. Un altre exemple clar -i d’estricta actualitat- és el racisme que pateixen els refugiats i les refugiades ucraïneses:

 

A banda de la falta de referents i el racisme social i institucional, una altra de dificultats a les quals s’ha enfrontat la Bianca al llarg de la seva trajectòria ha estat la de combinar la seva feina amb la maternitat:

 

Però, malgrat totes les dificultats, la Bianca ara es troba en un bon moment com a artista en què, per fi, gaudeix del que fa: