Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Can Baratau exposa l’infern de Txernòbil

La biblioteca Can Baratau presenta l’obra Ombres de Txernòbil. Es tracta d’un conjunt de deu quadres pintats pel mataroní Àlex Manzanares.

Tal i com el seu nom indica, la creació està relacionada amb la ciutat ucraïnesa de Txernòbil, concretament amb l’accident que es va produïr a la central nuclear l’any 1986. Està considerat l’accident nuclear més gran de la història, ja que està qualificat amb un set a l’escala d’accidents d’aquesta mena.

Els sinistres personatges que apareixen als quadres són anomenats “liquidadors”. Rere una màscara protectora i amb el rostre tapat per aquesta, els liquidadors van ser els encarregats d’enfrontar-se a un enemic invisible. Com que no sabien com combatre’l, molts d’ells van morir. Altres, però, van ser abandonats. 

Mitjançant colors foscos, rostres ocults i esquelets, l’autor ha volgut que el significat de l’obra recaigui en el patiment i l’angoixa que deurien sentir aquests misteriosos personatges a l’hora de combatre el malson radioactiu.

Pel que fa a la tècnica utilitzada, aquesta és oli sobre tela.

Qui és l’autor?

Alex Manzanares va néixer a Mataro l’any 1976.

Es tracta d’un artista polifacètic, ja que pinta, fotografia, i a més ha exercit com a director d’audiovisuals.

L’any 1988 participà com a artista visual en el projecte Mostar Intercultural Festival, a Bòsnia i Hercegovina, després de dirigir els primers curtmetratges.

Al llarg de la seva trajectòria ha dut a terme més de 20 projectes. En destaquen, per exemple, Genocidi i Stalker.

L’any 2010 creà la productora audiovisual Mundo Hormigón. Ho va fer al costat de la guionista i escriptora Laura Butragueño. Fruit d’aquest projecte van néixer varis videoclips i curtmetratges, com ara Soledad, basat en la Guerra de les Malvines.

Manzanares ha estat guardonat en diverses ocasions, gràcies a obres com Sub- Stance o Fràgil. Ha obtingut el 1r premi Really de curtmetratges de Vilassar de Mar o el 1r premi del públic Mostra de Cinema de Mataró, entre d’altres reconeixements.

El seu estil artístic està caracteritzat per l’estètica industrial.

 

L’exposició es troba a la sala d’actes i es podrà veure fins el proper 25 d’abril.