Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Can Baratau recupera els 2000 anys d’història del vi

La Biblioteca Can Baratau ha recuperat l’exposició “2000 anys de vi a Tiana”. L’han preparat els membres de l’Associació d’Amics de Can Sentromà. Es tracta d’un recull de fotografies i reproduccions sobre la història del vi al municipi.

L'exposició a la biblioteca Can Baratau
L’exposició a la biblioteca Can Baratau

Aquesta exposició trasllada els visitants al s.I i II després de Crist, en l’època romana. És en aquest moment quan els romans, que fins ara s’havien dedicat al cultiu de la oliva i el blat, descobreixen el negoci del vi.

Mosais dels romans
Mosais dels romans

Una tradició de Tiana però també de la comarca del Maresme. Aquesta beguda, en un principi servia per a fer ofrenes als Déus, però que poc a poc es va anar popularitzant. De fet, la de Tiana era força popular. “El vi es va posar molt de moda tot l’imperi romà. El d’aquí era un vi barato, era un vi de tropes”, ha explicat el president de l’Associació dels Amics de Can Sentromà, Xavier Galcerán.

 

I si en l’actualitat el vi de Tiana traspassa fronteres, també ho feia en l’època dels romans. Ho ha explicat Galcerán: “Es posava en botes i es traslladava a Badalona. Des de Badalona sortia cap a Anglaterra, Alemanya, Àfrica, Italia o França”.

 

“2000 anys de vi a Tiana” vol mostrar els inicis de la producció vinícola a la localitat. Ens ensenya com era el vi i com es cultivava. Una producció molt diferent a l’actual.

 

L’exposició es va fer l’any 2012

L'exposició de Can Baratau
L’exposició de Can Baratau

Aquesta exposició té la seva pròpia història al municipi. Es va inaugurar l’octubre del 2012 als jaciments de Can Sentromà i va servir per acompanyar diverses conferències sobre el passat romà i vinícola del territori. Les reproduccions també han estat exposades al Casal de Tiana. Aquesta vegada, Can Baratau, que forma part de la xarxa de biblioteques amb Denominació d’Origen, ha volgut recuperar-la. Es podrà visitar fins el proper dia 31 de març.

 

Els 300 amics de Can Sentromà

El jaciment arqueològic de Can Sentromà
El jaciment arqueològic de Can Sentromà

L’associació dels amics de Can Sentromà va néixer l’any 2005 amb l’objectiu de treballar per la conservació i l’accessibilitat d’aquest jaciment de Tiana. Amb més de 300 amics, vinguts de Tiana i dels municipis del voltant, han aconseguit tornar a situar Sentromà al mapa, a través de diverses visites i xerrades.

 

Vols visitar virtualment l’exposició?

Pots visitar virtualment “2000 anys de vi a Tiana” a través del vídeo de La Local