Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Can Ruti realitza un estudi sobre malalties del cor en esportistes joves

L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, conegut com a Can Ruti, ha realitzat una avaluació cardiològica a 450 joves que practiquen regularment esport d’alta intensitat. L’objectiu ha estat veure si pateixen alguna patologia cardíaca.

L’exploració física realitzada a nens i adolescents d’entre 10 i 18 anys, i jugadors de la Penya i l’Espanyol, han comprès una auscultació, la detecció dels polsos, la mesura de freqüència cardíaca i un electrocardiograma, entre d’altres. A més, se’ls hi ha fet una anamnesi, que consisteix en preguntar als esportistes si tenen antecedents familiars de cardiopatia o de mort sobtada. Ràdio Tiana ha parlat amb la cardiòloga pediàtrica de Can Ruti que va obtenir la beca per realitzar aquest estudi, la doctora Laura Sabido.

La doctora ha explicat per què han realitzat aquest estudi a l’hospital:

 

Alguns d’aquests exemples de mort sobtada en esportistes són els futbolistes Dani Jarque i Antonio Puerta. Ambdós van patir una parada cardíaca. Tot i això, Sabido diu que la incidència de mort sobtada és molt baixa. Les dades apunten que afecta a 1 esportista per cada 100.000.

Els resultats de l’estudi han demostrat que 15 dels 450 nens examinats pateixen alguna patologia cardiovascular. Dos d’aquests 15 han hagut de ser intervinguts mitjançant un cateterisme, que consisteix en la introducció d’un petit tub dins el sistema cardiovascular per tal d’explorar-lo. Doctora Sabido:

 

Actualment ja han finalitzat el tractament i realitzen esport amb total normalitat.

La pediatra ha declarat que “a la mínima que un nen tingui algun símptoma o antecedent familiar cardíac s’hauria de fer un estudi”. També ha afegit que “estaria bé que tots els esportistes poguessin tenir un estudi cardiològic , tot i que això és una qüestió molt debatuda i difícil a nivell econòmic”.

Sabido també ha opinat sobre les proves d’esforç. Consisteixen en un estudi, que s’ha convertit molt popular, que té com a objectiu establir la salut esportiva:

 

Tot i això, la doctora ha afegit que és possible que mitjançant aquesta prova es podria realitzar alguna troballa.