Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Compte amb els caramels i els fanalets: les recomanacions per rebre els Reis

Protecció Civil ha fet un llistat de recomanacions perquè la cavalcada sigui més segura. Els caramels són un dels punts principals d’atenció dels cossos d’emergències durant la nit més màgica de l’any, però també cal vigilar no perdre les criatures, anar ben abrigat i ben calçat per aguantar millor les trepitjades en els llocs on hi ha més gent. Tingueu sempre a mà el telèfon d’emergències , el 112 i el de la Policia Local 93 395 15 15 per qualsevol contratemps o accident.

Evitar els “caramels projectil”

Més d’un ha acabat la cavalcada amb un nyanyo al cap a causa d’un caramel projectil tirat amb massa força. Per això, Protecció Civil recomana llençar-los amb cura: S’han de tirar el més allunyats possible de la carrossa, S’han de llençar enlaire, fent paràbola i mai directament cap al public per evitar que vagin a para al cap o a la cara.

També es demana que el públic no llenci caramels contra els Reis, ni els organitzadors que vigilien la cavalcada, ni contra la resta de persones que miren el seguici reial.

Protecció Civil aconsella no baixar de la vorera per recollir caramels, ni creuar entre mig de les carrosses. Es recomana que al costat de cada carrossa hi hagi personal de seguretat o de l’organització per impedir accidents. A Tiana fa anys que a banda i banda de cada vehicle de la cavalcada hi ha un dels organitzadors que vigila que cap nen es llenci a buscar els caramenls que queden a la carretera i pugui acabar sota les rodes dels tractors i les plataformes.

Els Reis tiraran aquest any 400 Kg de caramels.

Tiana, un dels pocs pobles on encara hi ha fanalets

Només als pobles més petits encara hi ha nens amb fanalets esperant als Reis. Segons Protecció Civil els municipis s’han anat adaptant a la normativa i els que tenien elements de foc grans dins el seguici, com Mataró on hi havia unes grans torxes, els han eliminat i substituit per altres objectes sense foc.

Fanalet

En el cas de Tiana i els pobles petits on encara s’espera els reis amb els fanalets, Protecció Civil recomana anar molt amb compte.

No us enfileu enlloc, millor veure els Reis a collibè

Un dels principals riscos d’accident és enfilar-se a llocs alts. Per això es demana no pujar ni a contenidors,  semàfors, marquesines d’autobús, bastides d’obres ni cap reixa.  Si els nens són petits i no veuen bé els reis, és millor que estiguin aprimera fila o que els pares els pugin a coll.

Protecció Civil també recomana no dona empentes i buscar sempre una sortida ràpida del lloc on sou per si hi ha aglomeracions o qualsevol urgència que faci corre la gent.

El mal record de Montgat

L’any 1998, un joves que esperava els Reis al Montgat del Peix,  va morir atropellat per un tren de la Línia R1. La cavalcada passava pel carrer del Mar, just al costat de la via. El jove de 15 anys estava assegut a la barana i va caure  just quan passava un dels combois. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va absoldre l’Ajuntament de Montgat perquè va atribuir l’accident a una imprudència del jove. Des d’aquell any, però, els Reis ja no passen per aquest carrer, la cavalcada desfila per la N-II.