Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

CUP, PDeCat-DC, ERC i Junts demanen el retorn de la pancarta “Llibertat presos polítics”

Els grups municipals de la CUP, PDeCat-DC, ERC i Junts Tiana van presentar en el ple d’aquest dimarts una interpel·lació a l’alcaldessa Ester Pujol demanant que es retorni la pancarta “Llibertat presos polítics” al balcó de l’Ajuntament i que no es retirin els llaços grocs de la via pública.

Els 4 grups van recordar com, en la sessió del dia 6 de febrer d’aquest any, es va aprovar una moció, presentada pels mateixos grups, que establia que l’Ajuntament de Tiana no podia donar ordre de retirada de cap tipus de manifestació, ja fossin llaços grocs o pancartes, que es fes a Tiana; i que s’havia de penjar i mantenir penjada la pancarta de “Llibertat presos polítics” al balcó de l’Ajuntament fins que es produeixi el seu alliberament.

Des del mes de febrer, la pancarta s’ha retirat diversos cops, algunes vegades per posar una altra pancarta relacionada amb alguna festivitat i d’altres per persones alienes a l’Ajuntament. Aquest últim cas és el que es va produir a finals d’agost, i la pancarta encara no s’ha substituït.

En la interpel·lació, es diu que “aquest anar i venir, aquest estira i afluixa constant entre l’equip de govern i els grups que vàrem redactar i aprovar la moció, és una vulneració clara i explícita dels acords vinculants presos pel Ple. Aquestes qüestions no tenim perquè negociar-les amb l’equip de govern. Són de directe aplicació i ni els regidors ni el poble de Tiana ha d’insistir i reclamar quelcom al que té dret”.

L’alcaldessa va respondre la interpel·lació aclarint, en primer lloc, que l’acusació de que era Alcaldia qui donava les ordres de retirar pancartes o llaços grocs era “una rumorologia”:

 

Per altra banda, també va voler recordar que des de l’equip de govern es va proposar negociar el lema de la pancarta per tal que hi hagués un consens, però no van voler. També recorda que van proposar fer una comissió per debatre sobre les manifestacions en l’espai públic, i tampoc van voler:

 

Pujol va dir que en aquests moments es trobaven en un “bucle molt cansí” on és molt difícil trobar una solució. També va voler aclarir que el balcó de l’Ajuntament s’hauria de regir per la neutralitat de l’espai institucional:

 

Pel que fa al debat sobre l’espai públic, l’alcaldessa troba que és un tema més complicat de tractar:

 

Per últim, en referència a la part de l’escrit que parlava sobre l’estira i afluixa entre l’equip de govern i els 4 grups sobiranistes, Pujol va afirmar que aquest estira i afluixa no és entre ells, sinó entre ells i la pròpia ciutadania que no hi està d’acord:

 

Un cop acabat el parlament, la portaveu d’ERC, Marta Guàrdia, va dir a l’alcaldessa que no havia respost si tornaria a penjar la pancarta o no. A més a més, va respondre a les acusacions que deien que no van voler debatre sobre el tema amb l’equip de govern:

 

Núria Blasco va voler aclarir que des de l’equip de govern sí que s’havien assegut amb les entitats i grups sobiranistes per parlar sobre el tema. Si no s’ha arribat a un acord, va dir, era perquè el marge de negociació que es donava era “mínim, per no dir zero”:

 

La portaveu del PDeCat-DC, Olga Rué, va dir que el debat de l’espai públic podia ser més complex, però que la pancarta no s’ha de negociar perquè es va aprovar per un acord de ple. Un argument similar va donar el portaveu de Junts, Isaac Salvatierra:

 

En acabar, Ester Pujol va posar sobre la taula que si realment es volia parlar sobre el tema de l’espai públic no institucional, amb més profunditat i sense esbiaixar, es podria tractar a la propera Junta de Portaveus.