Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Dia de l’orgull LGTBIQ+ a Tiana

Aquest divendres 28 de juny l’Ajuntament de Tiana organitza a Can Riera l’acte institucional pel Dia Internacional de l’orgull LGTBIQ+. Començarà a dos quarts de set de la tarda amb la lectura del manifest i oferirà una posterior sessió del documental “Diversitat i terres” amb fòrum a càrrec de l’Associació GAG (Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals).

Associació GAG

GAG es defineix com a una associació educativa, lúdica i cultural reivindicativa, que té com a missió principal construir una societat millor i més justa basada en la igualtat de drets per a tothom, on les diversitats siguin considerades un valor i no una causa de discriminació.

El Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexual està format per voluntaris que ofereixen els següents serveis: Assessorament i acompanyament emocional, Servei Jurídic, Servei d’Acollida i Servei de Treball Social.

Entre les diferents activitats on participen o que ells mateixos organitzen, existeixen un seguit de projectes que han dut a terme per fer més visible la seva causa.

Projectes que han dut a terme

Documental “Les Persones Grans LGTB”

Còmic “1,2,3,4… historietes diverses” pensat com a una eina bàsica pels adolescents i que pretén contribuir a eliminar l’homofòbia i la transfòbia que encara podem trobar avui dia

Projecte d’investigació “La memòria històrica dels col·lectius LGTB” durant la dictadura franquista i la primera part de la Transició.

Documental “Vides Trans”

https://vimeo.com/18743795

Concurs de fotografia anual

Pàgina web amb testimonis de persones grans, “No discriminis a gent gran LGTBI”, que encara avui dia es veuen obligats a amagar la seva identitat sexual quan, per exemple, entren a residències. Segons recullen en la mateixa pàgina, “en una societat que sobrevalora la joventut, la bellesa, la salut, la riquesa, la gent gran LGTB han de fer front a la solitud, la manca de recursos, la malaltia, sense espais segurs on reunir-se i mostrar-se obertament com són”.

50 anys dels disturbis d’Stonewall

Enguany es compliran 50 anys de la violenta batuda policial que va tenir lloc durant la matinada del 28 de juny del 1969 al bar Stonewall Inn, al barri novaiorquès de Greenwich Village. Les manifestacions espontànies que es van produir aquella nit i la violenta resposta policial van ser l’inici de la visibilització del moviment LGTBI arreu del món i l’inici de les marxes que es fan anualment per aquesta data.

A l’Estat espanyol, a causa de la dictadura franquista, la primera manifestació per la celebració del Dia de l’Orgull LGTB no es va produir fins al 26 de juny de l’any 1977, pocs dies després de les primeres eleccions democràtiques. El lloc: les Rambles de Barcelona. Una manifestació històrica, convocada per una organització llavors clandestina, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), que va patir la repressió per part de les forces policials.