Els ajuts per poder pagar serveis com l’aigua o la llum, i els que s’han demanat per contribuir a poder pagar la hipoteca han estat dos dels més sol.licitats durant el 2016 a Tiana, expliquen des de Serveis Socials municipals. I és que el creixement de famílies empobrides, tant a Tiana com a la resta de Catalunya, no ha parat de créixer, malgrat que aquest municipi és el quart de Catalunya amb una renda per càpita més alta, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya.
Un altre tipus d’ajut que ha augmentat força aquest 2016 ha estat el d’alimentació, i això preocupa Marta Serlavós, treballadora de Serveis Socials de l’Ajuntament:
Serveis Socials subratlla que, si bé els ajuts socials són a l’abast de tothom, l’objectiu no és cronificar situacions sinó, només, ajudar a sortir-ne perquè haurien de ser etapes temporals:
La partida per a ajuts socials per aquest 2017 disminueix ja que una part de la xifra que l’any passat es va destinar a aquest concepte enguany es dstinarà a beques escolars, una partida que ha augmentat al Pressupost municipal pel 2017, acabat d’aprovar. Ho explica la regidora de Serveis Socials, Marta Guàrdia:
El gran augment de la xifra de persones que pateix per arribar a final de mes es va produir el 2008, en paral.lel a l’inici amb força de la crisi econòmica. Des d’aleshores, a Tiana, la pujada ha continuat, tot i que de forma sostinguda. Ara mateix hi ha una cinquantena de famílies que accedeixen cada mes a la cistella del Banc d’Aliments de Tiana.
Pobresa i desigualtat, en augment a Catalunya
Segons la plataforma d’entitats “Pobresa zero, justícia global” el 23,5 % de la població de Catalunya es troba en risc de pobresa i/o exclusió social, i un 30% de la població de menys de 18 anys està per sota del llindar de la pobresa. El nombre de persones (224.500) que viu en habitatges sense cap perceptor d’ingressos augmenta i la pobresa es cronifica.
També s’ha incrementat el risc de pobresa en l’àmbit del treball, de forma que l’11,7% de les persones que treballen a Catalunya obtenen uns ingressos per la seva feina per sota del llindar de risc de pobresa.
A més, Catalunya és un dels països on més han augmentat les desigualtats, amb una creixent concentració de la renda en la població més rica: el 20% d’aquesta acumula 6,5 vegades més recursos que el 20% més pobre.