Segons dades extretes del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, des de l’1 de gener de 2003 fins el dia d’avui hi ha hagut un total de 1.028 víctimes mortals per Violència de Gènere. L’última víctima s’ha conegut aquest mateix dilluns 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Envers les Dones.
De les 52 víctimes mortals que hi ha hagut durant el que portem de 2019, 37 van morir a mans de les seves parelles, 9 a causa de parelles en fase de separació i 6 per exparelles. Amb relació a l’edat, les franges amb més nombre de víctimes són les d’entre 41 i 50 anys, amb 21 casos; entre 21 i 30, amb 10; i entre 31 i 40, amb 9. D’aquests 52 casos, 8 han tingut lloc a Catalunya.
Però aquestes xifres mortals no són les úniques que mostren l’estat de la violència envers les dones a Espanya. Segons dades del Consejo General del Poder Judicial, s’han produït 80.814 denúncies per violència de gènere fins a l’octubre del 2019. L’any 2018, aquestes denúncies en van sumar 166.961. Només a Catalunya, els Mossos d’Esquadra han instruït un total d’11.103 denúncies, un 1,5% més que l’any passat, tal com informen en un comunicat.
En el mateix escrit, el cos policial explica que en l’àmbit de la violència de gènere es poden donar diferents tipus de violències. Així doncs, fins el dia d’avui la violència psicològica (amenaces, coaccions, vexacions, assetjament i tracte degradant) representa un 52,4%, la violència física (lesions lleus i greus i temptatives d’homicidi) un 40,6%, la ciberviolència (vinculada amb les noves tecnologies) un 3,7% i la sexual un 3,3%.
Pel que fa a les trucades al telèfon 016, el servei telefònic d’informació i assessorament jurídic en matèria de violència de gènere, fins al mes d’octubre se n’han fet 51.273. Aquest servei, disponible les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any, no deixa cap rastre en el registre de trucades.
El 25N a Tiana
L’Ajuntament de Tiana ha organitzat un acte aquest dilluns a Can Riera per commemorar el 25N al municipi. L’estructura serà similar a la d’actes institucionals semblants. En primer lloc, començarà a dos quarts de set de la tarda amb la projecció dels vídeos guanyadors del concurs “Tu com ho veus”, centrat en la promoció d’unes relacions en igualtat.
A continuació, cap a les set de la tarda, es procedirà a la lectura del manifest. Per últim, tindrà lloc l’espectacle “Vindicacions” a càrrec de Trama SCCL, seguit d’un debat posterior per reflexionar sobre el que s’ha vist. La representació teatral estarà protagonitzada per dos personatges molt diferents entre si, a través dels quals el públic s’endinsarà en les diferents discriminacions i desigualtats de gènere tot barrejant l’humor, el drama i l’anàlisi crítica.