Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El canvi de posicionament d’Espanya respecte al Sàhara Occidental arriba al ple en forma de moció

Les paraules que el president Pedro Sánchez va adreçar al rei Mohamed IV a través d’una carta on assegurava que Espanya considerava la proposta marroquina d’autonomia presentada l’any 2007 “com la base més seria, creïble i realista” per a la resolució del conflicte al Sàhara Occidental van causar desconcert i se’l va acusar de canviar el posicionament d’Espanya respecte a aquesta qüestió.

Aquest fet es va traslladar fins al ple municipal d’aquest dimarts 5 d’abril, que es va tornar a celebrar presencialment a la Sala de Plens, a través d’una moció d’Esquerra Tiana.

L’escrit considerava que aquest canvi de posicionament suposava “un gir diplomàtic i un trencament unilateral inacceptable amb el consens de les resolucions de les Nacions Unides” i reafirmava el posicionament del consistori en la defensa del dret al poble sahrauí a l’autodeterminació mitjançant la celebració d’un referèndum on prevalgués “la sobirania del poble sahrauí”.

A més, demanaven a la Unió Europea que adoptés i defensés “una posició ferma i unitària” en relació amb el Sàhara Occidental i que propiciés unes relacions de bon veïnatge amb el Marroc. El portaveu del PSC, Albert Sales, va parlar sobre aquestes relacions:

 

La moció va tirar endavant amb el suport de tots els regidors i regidores excepte dels del PSC, que es van abstenir. El portaveu dels Socialistes de Tiana va defensar el sentit de vot del seu partit perquè consideraven que el govern espanyol no havia canviat el seu posicionament respecte al Sàhara:

 

Tiana ha col·laborat en diverses ocasions amb el poble sahrauí compartint les vacances d’estiu amb nens i nenes que han vingut a passar els mesos de juliol i agost al poble. Una acollida que ha permès conèixer la realitat dels campaments de refugiats i facilitar l’apropament entre les dues cultures.