Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El Consell Comarcal del Maresme demana declarar els municipis de la comarca com a “àrea d’habitatge tens” per acollir-se a la llei de contenció del lloguer

El passat mes de setembre, el Parlament va aprovar la Llei de contenció de preus del lloguer. El seu objectiu és limitar els preus dels lloguers a Catalunya i regular-los en les zones on estan especialment disparats. La llei fixa topalls al lloguer en els municipis on més dificultats hi ha per accedir a l’habitatge per oferta-demanda. Aquestes són les anomenades zones d’habitatge tens.

Tenint en compte aquest context, el Consell Comarcal del Maresme va aprovar en el passat ple una moció on es demanava als ajuntaments de la comarca que iniciessin la tramitació per declarar els seus municipis com a Àrea amb Mercat d’Habitatge Tens, per tal de poder-se acollir a aquesta llei.

En la moció s’assegura que “és de vital importància que els municipis que compleixin els requisits s’acullin a la regulació, no només per donar resposta als seus veïns i veïnes, sinó també com a mesura de solidaritat per tal que la norma no generi disfuncions a l’hora de facilitar l’accés a l’habitatge entre veïns de municipis contigus o pròxims”.

Des del Consell destaquen que, “tot i les notables diferències existents entre els 30 municipis del Maresme”, gairebé tots reuneixen els requisits per acollir-se a aquesta declaració: creixement interanual acumulat dels preus de 3 punts per sobre de l’IPC, preu de lloguer mitjà superior al 30% dels ingressos habituals de la llar o la renda mitjana de persones menors de 35 anys, i un increment de preus superior a la mitjana catalana.

Tiana és un dels municipis que reuneix aquests tres requisits. Segons dades elaborades pel Sindicat de Llogaters i el Consell Comarcal, el preu mitjà durant l’any 2020 va ser de 1.071,70 euros, superant al de Catalunya, que va ser de 734,33 euros, i el de la mateixa comarca, de 839,34 euros.

L’evolució de les rendes de lloguer des de l’any 2015 fins al 2020 mostra la tendència a l’alça en tots els àmbits territorials. A escala municipal, la mitjana es trobava en 762,95 euros l’any 2015 i, des de llavors, s’ha produït un creixement interanual acumulat del 7,03% i un increment de la mitjana de preus del 40,47%.