Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El documental de la Línia Maginot arriba a TVE

El documental del periodista tianenc Enric Canals “Els Oblidats de la Línia Maginot”, que ja es va poder veure al gener a la Sala Albéniz del Casal de Tiana, s’emetrà aquest divendres a les 21h a La 2 de Televisió espanyola. Aquest explica la història d’aquesta fortificació de la frontera entre França i Alemanya.

A l’acabar La Gran Guerra, els francesos van creure que no estava tancada del tot. Tenien por que l’expansionisme alemany tornés a créixer. Van voler fortificar la frontera que unia els dos països. Així va ser, i la Segona Guerra Mundial la va posar a prova. El documental es basa en la part final d’aquesta construcció, on es calcula que 57.000 refugiats espanyols, dels quals un 25% eren catalans, van ajudar a la construcció d’aquestes fortificacions. El problema va ser que els Nazis van utilitzar la “Blitzkrieg”, o guerra llampec, per poder passar per Bèlgica i partir en dos la defensa dels aliats i al mateix temps trencar aquesta Línia Maginot.

En aquest documental se segueix la petja d’aquests refugiats. Alguns d’ells van poder escapar i tornar a casa. Molts d’ells, però, van acabar als camps de concentració com el de Mathausen. Encara hi ha supervivents que poden explicar la història.

57.000 refugiats. Dos d’aquests exiliats tenien relació amb Tiana. Un era el pare del mateix Enric Canals i l’altre el pare de la Mariona Fradera, tianenca i professora tant de l’escola Lola Anglada com de l’Institut Thalassa. Ho explica el director del documental. Enric Canals

 

Aquest documental serà emès per la televisió pública estatal, que a més és qui va coproduir-lo juntament amb Televisió de Catalunya.