Les pluges torrencials dels mesos d’octubre i novembre que han tingut lloc al Maresme han fet incrementar la mitjana dels darrers anys. El seguiment de les dades recollides per les estacions meteorològiques de Tordera, Palafolls, Dosrius, Mataró, Premià de Dalt, Tiana i El Masnou, indiquen que aquest 2018 ja ha superat en un 38% la pluviometria mitjana registrada els darrers anys i en un 206% la pluja de tot l’any 2017.
En el cas concret de Tiana, a falta d’acabar l’any, ja portem 828 litres comptabilitzats. Una xifra molt superior a la de l’any passat, quan van caure 362 litres en tot el 2017. Tot això fa que la mitjana hagi augmentat i es trobi en 622 litres.
Les conseqüències de temporals com aquests en la comarca del Maresme es veuen reflectides, sobretot, en les platges del litoral. Ja és habitual que després d’un període de pluges tant intenses, la sorra desaparegui engolida per l’aigua del mar. Això és el que ha passat aquest dilluns a la platja de Montgat.
En alguns trams de platja, la sorra ha desaparegut per complet, els passos soterrats per als banyistes van a parar directament al mar i les escales que baixen del passeig a la platja desemboquen ara a l’aigua. En altres zones l’amplada de platja és tan petita que en pocs anys el litoral montgatí ha passat de tenir cinc guinguetes a tenir-ne només dues.
Els alcaldes del Maresme fa anys que reclamen una solució global per al litoral maresmenc, però la manca de consens polític, tècnic i pressupostari fa enquistar el problema. Les solucions arriben en comptagotes i són sempre de caràcter provisional, com el dragatge del fons marí per abocar sorra a les platges o el reforç puntual d’esculleres.