Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El patrimoni cultural de la Serralada de Marina, embolcallat pels estels

La Serralada de Marina és la protagonista del quart llibre de la col·lecció “Estels, ermites i esglesioles”, del fotògraf argentí-català Mariano Pagès. La Cartoixa de Montalegre, la parròquia de Sant Cebrià de Tiana i l’ermita de l’Alegria són alguns dels monuments que apareixen al llibre, que es podrà adquirir aquesta fira de Sant Jordi a Tiana.

Abans, havia fotografiat el Montseny, el Montnegre i Collserola. Amb això, només li falta la Serralada Litoral per completar la costa catalana.

El Mariano Pagès explica que el llibre, i tota la col·lecció d’”Estels, ermites i esglesioles”, uneix la nit, les estrelles i el patrimoni humà i cultural del territori que fotografia:

 

Tiana forma part dels 5 territoris que formen la Serralada de Marina, juntament amb Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Fost de Campsentelles. Per això, l’Alegria i la cartoixa surten retratades al llibre. És més, l’ermita de l’Alegria apareix a la portada del llibre i el Mariano Pagès la defineix com a “molt fotogènica”.

Tot i haver quedat encantat amb el territori i el patrimoni de la zona, en Mariano explica que, abans de fer aquest llibre, no el coneixia. Per poder fer-lo, es va haver de documentar:

 

A part de les fotografies d’ermites i esglesioles, el llibre té un pròleg amb imatges des de diferents turons de la serralada des d’on es veu Barcelona, la costa del Maresme o el Vallès:

 

Fa cinc any que el Mariano Pagès es dedica exclusivament a la fotografia. Es va formar com a arquitecte i sempre li va interessar aquesta forma d’art. Va aprendre de forma autodidacta i va anar descobrint la tècnica de la fotografia nocturna, o el que ell defineix com a “pintar amb llum”. La seva formació en arquitectura fa que les fotografies tinguin una visió especial de les ermites i esglesioles que apareixen al llibre:

 

La publicació d’”Estels, ermites i esglesioles de la Serralada de Marina” és només el començament. Està previst que es faci una exposició itinerant pels 5 municipis que conformen la Serralada, també Tiana. Les dates encara no estan concretades però serà aquest mateix any, coincidint amb alguna de les dues festes majors al poble.

A part d’aquesta col·lecció, actualment Pagès treballa en altres projectes relacionats amb retrats de personatges i amb l’art romànic al Montseny. Tots ells, però, tenen un punt en comú: la cultura i el patrimoni del territori.