Aquest dilluns 21 d’octubre, a dos quarts d’onze del matí, l’Ajuntament de Tiana ha convocat una sessió extraordinària del ple per realitzar el sorteig dels membres de les meses electorals per les eleccions generals del 10 de novembre.
Els tianencs i tianenques que hagin sortit escollits com a presidents, vocals o suplents rebran una notificació durant els tres dies següents al sorteig. Pots tornar a escoltar el moment del sorteig a l’ivoox de La Local. Juntament amb la notificació s’enviarà un Manual d’Instruccions destinat a resoldre tots els dubtes sobre la seva tasca.
Les funcions bàsiques de la Mesa electoral, formada per un president i dues vocals, són presidir l’acte de la votació, controlar el desenvolupament de la votació i realitzar el recompte i escrutini posterior.
Un cop rebuda la notificació, els designats com a president i vocal disposen d’un termini de set dies per al·legar, davant de la Junta Electoral de Zona, qualsevol causa justificada i documentada que impedeixi l’acceptació del càrrec. La Junta resoldrà en el termini de cinc dies i comunicarà la substitució, si escau, al primer suplent.
Per conèixer més sobre les funcions dels membres de la Mesa, la pàgina web esPublico ha habilitat un seguit de recursos informatius, com aquests vídeos sobre el desenvolupament de la jornada i el posterior escrutini.
Per a les eleccions generals Tiana disposarà de 13 meses electorals, repartides en 5 col·legis electorals
Secció 1. Can Baratau (3 meses)
Secció 2. Catequística (4 meses)
Secció 3. Escola Tiziana (2 meses)
Secció 4. Centre Cívic l’Escorxador (2 meses)
Secció 5. Escola Lola Anglada (2 meses)
El ple d’aquest dilluns ha sigut un tràmit necessari dins del calendari electoral per poder realitzar el sorteig.
Aquesta serà la segona convocatòria d’eleccions pel Congrés i el Senat i els quarts comicis que es celebraran aquest 2019, juntament amb les municipals i les europees. Tal com informa l’ACN, la campanya electoral d’aquestes eleccions, que començarà l’1 de novembre, només durarà vuit dies en lloc dels quinze habituals.
La reducció de la durada del procés electoral, de 54 a 47 dies, es deu a l’aplicació de la Llei Electoral que es va aprovar al Congrés l’any 2016 per a casos de convocatòria automàtica d’eleccions, després de la repetició electoral que va provocar la no investidura de l’expresident Mariano Rajoy.