Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El prior intel.lectual de Montalegre

Una altra de les ponències que s’han pogut escoltar al 34è congrés internacional sobre la cartoixa de Montalegre, s’ha centrat en la figura de qui en fou prior, Agustí Massot.

Massot, ha explicat l’expert Carles Díaz Martí en una ponència, va ser prior de la cartoixa de Montalegre en dues etapes durant el segle XVIII. Van ser dècades d’una gran producció bibliogràfica i de tot tipus al monestir tianenc, en molt bona part gràcies a aquest pare cartoixà intel.lectual i visionari. Ens ho explica Carles Díaz:

 

Va ser gràcies al prior Agustí Massot, doncs, que l’abundant producció bibliogràfica al monestir de Montalegre es va començar a sistematitzar. Però, el més important, va ser ell qui va anar escrivint, dia a dia i detall a detall, tot allò que succeïa a la cartoixa.

 

Una de les obres que recull aquesta quotidianeïtat del moinestir tianenc, relatada minuciosament, és el llibre “Estat de Montalegre”, escrit pel prior Massot el 1731. Carles Díez l’ha estudiat durant mesos: a l’obra s’hi detalla, per exemple, què menjaven els cartoixans o com eren els coberts que es feien servir a taula.

Carles Díez Martí és badaloní. Explica que, tot i que és llicenciat en Ciències Físiques, fa 10 anys que estudia la història de la cartoixa de Montalegre. N’ha fet diversos escrits, ja que sempre li ha apassiont profundament el tema monàstic. Actualment, fa el doctorat en Història Medieval.

El 34è Congrés internacional sobre la Cartoixa de Montalegre seguirà fins diumenge a l seminari conciliar de Barcelona. Aquest divendres per la tarda, però, les sessions es traslladaran a Tiana.