Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El Tiana Negra amplia fronteres

L’onzena edició del Tiana Negra, el festival de la novel·la negra en català, arriba plena de novetats i amb la voluntat d’ampliar fronteres. La Sala Albéniz continuarà essent l’escenari principal dels dies centrals del festival, el divendres 20 i dissabte 21 de gener, però enguany es posarà un peu al carrer per apropar el certamen al poble i es programaran activitats des d’una setmana abans.

Així doncs, a partir d’aquest mateix dissabte 14 de gener el món del crim ja començarà a omplir diferents escenaris del poble amb el tret de sortida del joc del Tiana Negra, la Ruta Negra i l’obra de teatre “Doppelgänger”. Ens ho explica la comissària, Anna Maria Villalonga:

 

A més, com sempre, la Biblioteca Can Baratau col·laborarà amb el festival amb el joc de pistes i l’organització de dues activitats que tindran lloc el dimarts 17 i diumenge 18, el taller de Booklife sobre la Maldat i les històries negres d’Inés Macpherson:

 

De fet, la biblioteca municipal ja està oferint un pretast aquesta mateixa setmana, abans de la inauguració oficial. Tot plegat, tal com ha explicat l’alcalde Isaac Salvatierra durant la roda de premsa de presentació, es fa amb la intenció d’incorporar una mirada local i un esperit comunitari al Tiana Negra. Això també inclou la darrera activitat, la del diumenge 23, que tal com explica Villalonga consistirà en un vermut negre i un espectacle familiar al parc del Doctor Mascaró:

 

Així doncs, el festival no només amplia fronteres espacials i temporals, sinó que també ho fa amb les edats, els gèneres i les temàtiques. A l’espectacle familiar dirigit a un públic més infantil es suma la taula reservada a la literatura juvenil que tindrà lloc el dissabte. Aquest mateix dia també tindrà lloc un espai reservat a la fusió de gèneres i al primer còmic negre en català que es presenta al Tiana Negra:

 

La comissària afegeix que el repte actual del món de la novel·la negra en català és trobar nous lectors, una fita on la novel·la juvenil té un paper clau:

 

Una altra novetat destacada és l’estrena dels Premis a la Trajectòria per a la Creació i la Traducció. Villalonga explica que un festival ja consolidat i pioner com el Tiana Negra necessitava comptar amb un apartat que reconegués el mèrit de la gent que fa coses en el món de la literatura negra en català:

 

Aquests premis, doncs, s’uneixen al ja clàssic Premi Agustí Vehí-Vila de Tiana que s’entrega el divendres i que enguany ha rebut 37 propostes. A més, el primer dia del festival serà encara més especial, perquè començarà amb un homenatge a la persona que li dóna nom:

 

Paral·lelament a totes les novetats, el festival mantindrà clàssics com la Cadira d’orelles o els Tres negres i un saxo i presentarà llibres acabats de sortir del forn:

 

També es comptarà amb la presència d’un autor internacional, en François Thomazeau:

 

A més, per segon any consecutiu, es comptarà amb el Trivial Negre, una manera d’afegir al festival un element més lúdic i participatiu:

 

El festival s’ha presentat aquest dijous 12 de gener a la Sala de Plens de l’Ajuntament.