Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El Tiana Negra dona el tret de sortida sense víctimes mortals

Al Tiana Negra no es fa estrany veure a algú amb un ganivet a la mà. De fet, així és com la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha començat l’acte d’obertura de la quarta edició d’aquest festival de novel·la negra en català. És cert que el ganivet era fals, de fet era el punt de llibre de la passada edició, però el riure del públic demostra quin és el tarannà d’aquells disposats a endinsar-se en aquest esdeveniment.

Però el que està clar és que aquest és un ambient que captiva i fa gaudir als assistents, al mateix temps que promociona la producció literària en català. És per això que Laura Borràs ha volgut agrair en el seu discurs inaugural que aquest festival s’hagi anat consolidant edició rere edició i ha recordat amb nostàlgia la primera vegada que va obrir el Tiana Negra, ara fa quatre anys.

 

En aquest sentit, Borràs ha volgut destacar especialment l’esforç que s’ha fet des de l’Ajuntament perquè cada vegada hi hagi més gent interessada en la novel·la negra i, més concretament, en la novel·la negra en català.

 

Laurà Borràs a la inauguració del Tiana Negra.
Laurà Borràs a la inauguració del Tiana Negra.

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes també ha destacat les virtuts del Premi Agustí Vehí Vila de Tiana, que cada vegada rep més originals i de més qualitat. Enguany, s’han rebut el doble que l’any passat, un total de 28, i l’obra escollida finalment per guanyar aquest guardó ha estat Els ossos soterrats, de Silvestre Vilaplana.

Vilaplana assegura que rebre un premi com aquest sempre és “molt bonic” i ha afirmat que està entusiasmat amb el procés que ara comença per poder publicar la novel·la i fer-la arribar als lectors.

 

Tot i així, durant l’entrega d’aquest reconeixement, Silvestre Vilaplana ja ha fet un petit avanç sobre la temàtica del seu llibre, que està estretament vinculada amb les fosses comunes del franquisme. Un tema del passat que, segons Vilaplana, està estretament vinculat amb el present.

 

De fet, aquesta dicotomia entre passat i present és un element molt present en la seva novel·la, que transcorre en dues línies temporals diferents.

 

Silvestre Vilaplana després de rebre el 3r Premi Agustí Vehí Vila de Tiana.
Silvestre Vilaplana després de rebre el 3r Premi Agustí Vehí Vila de Tiana.

La primera jornada del Tiana Negra també ha comptat amb un discurs de l’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, que ha volgut recordar la figura de Josep Forment. A més, també ha comentat l’absència del conseller de Cultura, Santi Vila, a qui ha convidat a assistir-hi a futures edicions.

El guanyador del Premi Agustí Vehí de l’any passat, Lluís Bosch, ha participat en la primera jornada del festival presentant la seva novel·la guanyadora Besòs Mar i, finalment, Sebastià Bennasar ha volgut donar les gràcies a tots aquells que han participat en l’organització del festival i ha fet una menció especial a “les companyies telefòniques” per gestionar les llargues cadenes de whatsapps i trucades que fan que aquest esdeveniment sigui possible cada any.