L’estat d’alarma pel coronavirus ha canviat el dia a dia de tothom. En aquesta sèrie de notícies explicarem com estan vivint aquest canvi els tianencs i tianenques. Avui, el testimoni de tres autònoms.
La Berta Blasi té un taller de restauració. Tot i que sovint col·labora amb altres restauradors, és autònoma i ha viscut les conseqüències de l’alerta sanitària pel coronavirus de manera gradual:
En Jordi Casanovas es dedica al manteniment, reparació i instal·lació de piscines. Per responsabilitat, des del primer dia va decidir reduir al màxim la seva activitat laboral, tot i que legalment hauria pogut seguir treballant. En els gairebé vint dies que portem amb l’estat d’alarma activat, només ha treballat sis o set hores, el que suposa una reducció del 90% de la facturació. Té penjades tres feines importants que tenia previstes de fer, fins i tot havia comprat material per a una d’elles.
En Dídac Atzet treballa a l’agència de comunicació, premsa i esdeveniments Pantera Rosa Produzione. A part d’ell mateix, l’agència compta amb més autònoms. En el seu cas, la reducció de la facturació ha sigut del 95%:
En el cas del Jordi, el problema no és només la reducció de la facturació, sinó que la seva feina és estacional i els mesos forts són d’abril a juliol. Són hores que no podrà recuperar més endavant i que comportarà haver de passar un hivern més dur.
Pel que fa al Dídac, la seva agència comprèn diferents sectors. En el cas de l’organització d’esdeveniments i festes, s’han hagut d’anul·lar prop del 80% de les que ja tenien previstes:
També donen suport a diferents organitzacions del món de la cultura i l’oci amb campanyes de comunicació que han hagut de quedar congelades per la suspensió dels actes que hi havia previstos:
Una situació semblant a la que pateix el món editorial, destacant la suspensió del Sant Jordi:
Una altra problemàtica és el tema fiscal. Tot i que el dimarts 31 de març el Consell de Ministres va aprovar la moratòria en el pagament de les cotitzacions dels autònoms de fins a sis mesos per les quotes de maig, juny i juliol, aquell mateix dia van haver de pagar igualment la quota mensual del mes de març.
Un fet que, per exemple, es va reflectir a les xarxes sota el hashtag #AutonomosAbandonados. En Jordi explica que “la setmana passada la Tresoreria general de la seguretat social ens va amenaçar que si ens retardàvem en el pagament rebríem sancions.” La Berta explica que, com a autònoms, es senten com si estiguessin en terra de ningú:
A ella li preocupa com els governs afrontaran la situació un cop hagi passat aquesta epidèmia:
Tot i aquest escenari actual, en Jordi diu que hi ha moltíssima gent que ho està passant molt pitjor que ell, sense comptar els malalts i les persones que han perdut familiars. És per això que aguantarà confinat tant com pugui esperant que tot plegat s’acabi.