Petards, fogueres i coques: Sant Joan, la revetlla i la benvinguda a l’estiu amb festa grossa, ja són aquí de nou. Els dos forns i pastisseries del poble, Ca l’Aixelà i Can Pau, ja fa dies que es preparen per a aquest periode de l’any que, per a totes dues, representa un pic de feina i dormir ben poques hores.
Calculen vendre unes 1.400 coques entre totes dues pastisseries. I és que, tot i que molta gent opta per comprar-les a grans superficies o supermercats, els encàrrecs a les dues fleques de Tiana, per sort, no han minvat. De fet, tant a l’una com a l’altra han notat un petit augment gradual d’encàrrecs de coca els darrers anys.
A Can Pau, per exemple, les coques les faran la nit del 22 per poder-ne vendre el 23 des de primera hora, tal com explica la Pilar Solà, copropietària d’aquest forn:
La massa de brioix d’aquest forn, assenyala la Pilar, segueix tenint el seu senyal identitari: força llimona ratllada. Potser per això, les dues coques que continuen sent les més demanades a Can Pau són de les més típiques: la de brioix amb crema i la de llardons. Però la gent segueix demanant-ne molta també de crema, de cabell d’àngel o de pasta de full. Més enllà de les coques clàssiques, a Can Pau els agrada innovar sempre que poden, explica la Pilar:
Al forn dels Solà calculen que enguany faran unes 700 coques, més o menys les mateixes que faran a Cal l’Aixelà, on també ja fa dies que es preparen per aquest allau de feina i de vendes de coca. Sembla que, per ara, la crisi ha quedat enrera i les vendes augmenten, explica la Georgina Aixelà:
Les coques de llardó i de fruita, seguides de la de crema i cabell d’àngel, són les que més demana la clientel.la de Ca l’Aixelà. La Georgina creu que la coca cal conservar-la amb cura, per això dóna aquests consells:
A tots dos forns tenen clara quina és la gran diferència entre les seves coques artesanes i les industrials: el temps que aquestes últimes porten fetes (fet que vol dir que han de portar conservants). En canvi, les coques de L’Aixelà i Can Pau es fan, només, hores abans de ser venudes, i amb ingredients de primera qualitat, afegeixen la Georgina i la Pilar.
Una informació elaborada per Toni Bravo i Alèxia Guilera.