El programa Grèvol dels Mossos d’Esquadra ja està en marxa des de fa un parell de setmanes, tal com han explicat dos membres d’aquest Cos aquest dimarts a La Local.
L’operatiu Grèvol té lloc des del 30 de novembre fins l’11 de gener i fa més d’una dècada que es duu a terme per aquestes dates. L’objectiu és augmentar els nivells de seguretat, tant dels comerços com de la clientela d’aquests, en uns dies que es caracteritzen per la gran afluència de compradors arreu. A això, i sempre dins del programa Grèvol, aquest any s’hi afegeix un altre aspecte a tenir en compte pel que fa a la seguretat de la ciutadania. Ens ho explica l’agent Abel, de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de la Comissaria de Premià:
Els Mossos diferencien molt entre el robatori del qual pot ser víctima un establiment d’aquell que pot partir un ciutadà o ciutadana, encara que el delicte sigui el mateix. Atenció a les diverses formes de robar, per exemple. Les detalla el caporal Montalbán de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Premià:
Una altra situació en què, especialment per aquestes dates, és molt habitual que hi hagi robatoris és el moment de carregar el cotxe, sortint d’una gran superficie o del supermercat:
L’operatiu Grèvol també fa focus en determinats col.lectius de joves que, aprofitant que tenen vacances dels estudis i que hi ha aglomeració a molts establiments, cometen furts d’aparells electrònics petits, roba o sabates, fonamentalment.
Cada ciutadà, responsable de les seves coses
Els Mossos recomanen portar les bosses o motxilles sempre al davant i creuades, no dur molta quantitat de diners a sobre i desconfiar de persones que se’ns acostin molt per parlar-nos però que no coneguem de res. Ara bé, com aplicar tots aquests consells a Tiana, on només hi ha petit o mitjà comerç?
Pel que fa a les persones que fan compres al poble, els agents insisteixen: cal tenir sempre molta cura dels objectes personals.
D’altra banda, si un comerciant enxampa “in fraganti” una persona robant al seu establiment, els Mossos recomanen que es posi en contacte amb la Policia Local o amb la pròpia policia autonòmica. Remarquen, però, la importància de no entrar en cap mena d’enfrontament amb qui hagi estat enxampat robant. I sobretot, afegeixen, sempre és millor prevenir:
Els Mossos, finalment, recomanen als comerciants de Tiana que “denunciin sempre, qualsevol robatori, per petit que sigui”. I és que molts lladres han acabat sent detinguts per la descripció que han fet les seves víctimes de les característiques físiques, zones d’actuació i modus operandi. Com remarca l’agent Abel “per a la Policia, allò que no es denuncia no ha succeït”.