Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els Ofèlia Dracs esdevenen els protagonistes de la primera jornada del Tiana Negra

Qualsevol persona que hagi assistit a la primera jornada del Tiana Negra pot assegurar que els antics membres del col·lectiu literari Ofèlia Dracs s’han guanyat el favor del públic. Després d’una breu introducció de l’Àlex Martín, on aquest ha repassat la història d’un grup d’amics que es van unir per reivindicar l’ús del català en els gèneres més populars del moment, ha començat una taula rodona on tot el que s’han sentit han estat riures i aplaudiments des de les grades.

Jaume Fuster, Margarida Aritzeta, Joaquim Carbó, Isidre Grau, Antoni Serra i Joan Rendé han estat els participants d’aquest homenatge a Ofèlia Dracs, on se’ls hi ha entregat una edició commemorativa del seu llibre Negra i consentida. Una retrobada que ha estat interessant pels assistents, però, segons Fuster, molt emocionant per ells.

 

De fet, la relació d’amistat entre els antics membres d’aquest col·lectiu s’ha fet evident des del principi i, aquest ambient de familiaritat, ha provocat que tots ells parlessin amb una total sinceritat. Jaume Fuster, per exemple, ha explicat que ell mai ha estat considerat com un dels autors del primer llibre publicat per Ofèlia Dracs, Deu pometes té un pomer, perquè en aquell moment era membre sense vot del jurat que li va atorgar el premi La Sonrisa Vertical i, per tant, no va voler que es pogués donar peu a malentesos. Un secret que el propi Fuster reconeix que no havia confessat mai.

 

Però el vincle d’amistat no ha estat l’únic responsable d’aquesta honestedat. Fuster reconeix que l’actitud del públic també ha ajudat a què tots els membres del col·lectiu se sentissin molt còmodes.

 

Tots aquests secrets i anècdotes formen part d’un fragment de la història que va ser essencial en la vida de tots els Ofèlia Dracs. Una etapa del passat que Jaume Fuster està encantat d’haver pogut recordar en un marc com el Tiana Negra.

 

Ara, segurament, seran els assistents al festival els que no podran oblidar la petjada que l’homenatge als Ofèlia Dracs ha deixat a la seva memòria. És el cas, per exemple, de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, que ha destacat que li agrada molt que es facin homenatges “perquè si”, sense cap data rodona, i a qui li ha impressionat que aquest esdeveniment hagi barrejat història de la literatura i espectacle d’una manera tan efectiva.

 

En la mateixa línia apuntava el guanyador del tercer Premi Agustí Vehí Vila de Tiana, Silvestre Vilaplana, qui ha assegurat que per ell ha estat un honor rebre el guardó just després d’aquest gran homenatge a Ofèlia Dracs.

 

L’acte, que també ha comptat amb el tradicional acte d’obertura per part de la Laura Borràs, l’alcaldessa de Tiana i el director del festival, s’ha tancat amb un espectacle musical molt especial de la mà dels Bandabòlit.