Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

En marxa la temporada de prevenció d’incendis forestals

Aquest dimarts 21 de juny la Diputació de Barcelona ha iniciat al desplegament del Pla d’Informació i Vigilància per la prevenció d’incendis forestals (PVI), que es realitzarà fins a l’1 de setembre amb la col·laboració de 275 ajuntaments, entre ells Tiana, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d’ADF del territori i el Secretariat d’ADF de Catalunya.

El Pla, que té com a finalitat evitar incendis forestals i limitar els seus efectes, inclou la distribució de 93 unitats d’informació i vigilància a partir d’aspectes com el nombre d’habitants i les urbanitzacions existents en  un determinat territori.

El dispositiu també compta amb 14 punts de vigilància fixa i tres equips de coordinació i control. Tiana pertany a la ruta U-78, juntament amb Badalona i Santa Coloma de Gramenet, i acull un punt de vigilància fixa, on estan ubicats dos guaites encarregats de detectar columnes de fum.

Paral·lelament al PVI, des del passat 15 de juny està activa la campanya de prevenció d’incendis. Això vol dir que, fins al 15 de setembre, està prohibit fer foc a la muntanya o pràctiques que puguin provocar-lo i s’extremen les mesures contra els incendis.

Durant aquest temps, l’Ajuntament de Tiana mantindrà activat l’operatiu especial de prevenció d’incendis a través d’una campanya informativa adreçada a la ciutadania composta per consells en cas d’incendis, prevenció i protecció.

Des de la regidoria de Medi Ambient expliquen que s’han realitzat diferents accions per prevenir possibles incendis forestals, centrades sobretot en el manteniment de les zones boscoses i de part dels principals camins del municipi.

Entre aquestes accions es troba la neteja de la franja de protecció de les zones del carrer d’en Gosch i passera de la BV-5008, Pins de Can Puigcarbó i Camí del Bosc al Mas Ram; l’arranjament al ferm del camí d’accés als Nou Pins des del Cementiri; i el manteniment de les seccions de servei al camí del cementiri fins a Nou Pins i camí del torrent dels Grills fins a coll de Vendrans.

A més, també han estat desbrossant marges d’urbanització a la zona del Mas Ram, Can Gosch, Pins de Can Puigcarbó, la Virreina i Cals Frares; han fet feines de millora del ferm a camins forestals i han retallat branques i marges per facilitar l’accés de bombers en cas d’incendi.

Per últim, des de la regidoria també s’han planificat accions destinades específicament a Sant Joan, com el desbrossament de tots els solars públics i privats del tramat urbà i també de zones limítrofes. A més, el dia 23 es buidarà el 100% dels contenidors de paper i cartró perquè durant la revetlla estiguin el màxim de buits possibles.

La situació climàtica d’inici de la temporada d’estiu apunta un estiu similar al de l’any passat, que va registrar el nombre més elevat d’incendis forestals i la xifra més alta de dies de risc extrem des de l’any 2000. Així, segons les dades de la memòria final de la campanya 2021 del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, entre el 18 de juny i l’1 de setembre passat es van produir 244 incendis forestals que van afectar 1.973,5 hectàrees, la tercera xifra més alta de la sèrie des de 1996.