L’alcaldessa de Tiana s’oposa a les reformes del món local que impulsen el govern espanyol i la Generalitat. Aquest dijous, el Congrés ha aprovat amb els vots del PP, PNB i UPN la reforma estatal, que retalla competències de sanitat, educació i serveis socials dels ajuntaments de menys de 20.000 habitants -com és el cas de Tiana- i les traspassa a les comunitats autònomes. Esther Pujol està convençuda que les dues reformes perjudiquen les persones: “Racionalitzar l’administració local no vol dir podar les competències dels ajuntaments, especialment tenint en compte que aquests són els que tenen la major proximitat amb la ciutadania i la major capacitat de resolució de problemes”.
Pujol ha volgut recordar: “Del total del deute públic espanyol només el 4% correspon als ajuntaments, se’ns ha volgut responsabilitzar i som l’administració pública més eficient”.
La Federació de Municipis demana una Llei de Finances Locals
Aquesta setmana, l’alcaldessa de Tiana ha participat en la 23a Assemblea General de la Federació de Municipis de Catalunya, on ha reclamat una Llei de Finances Locals que acompanyi la Llei que impulsa la Generalitat. Ha demanat un finançament adequat per exercir les seves competències i garantir serveis públics de qualitat. Una crida que també ha dirigit al Govern Central: “És una reclamació d’exigència del deute que tant la Generalitat com l’Estat Central tenen respecte els ajuntaments”. “Que ens paguin els que ens deuen”, ha afegit.
L’alcaldessa creu que hi ha altres maneres de racionalitzar el món local, fent les administracions més eficaces, per exemple a través de la mancomunitat de serveis: “Aquestes reformes que proposen el Govern Central i la Generalitat són ideològiques”.
En l’Assemblea, els diferents representats de les localitats, han demanat al conjunt de forces catalanes, amb representació al Congrés, el seu rebuig en la votació final de LARSAL. Des de la Federació de Municipis asseguren que aquesta debilita les bases del pacte social dels primers ajuntaments democràtics.