Si un objectiu educatiu tenen molt clar les àrees municipals d’Igualtat i Joventut i l’institut de Tiana és fomentar la igualtat entre els nois i noies que hi estudien. Per això, cada curs hi ha un ventall d’activitats diverses que intenta aportar al seu alumnat reflexions sobre com són i com haurien de ser les relacions entre homes i dones.
Aquest dimecres, la sala Albéniz ha estat l’escenari en què molts d’aquests nois i noies han pogut veure i escoltar històries que els han donat molt de material per pensar i treure conclusions sobre el tema. El col.lectiu Nus Teatre i Acció Social representava la peça “És de conya?”. L’obra, explica el grup teatral, és un viatge per l’amor romàntic però, també, per les violències subtils que hi ha sovint en les parelles. Ho explica Rocío Manzano, una de les seves integrants:
Nus Teatre treballa amb la improvitsació i això fa que els nois i noies sentin que es poden canviar coses. De fet, el final es tria entre tothom, després de reflexionar col.lectivament sobre les situacions que es plantegen a l’obra. Aquesta vegada, l’alumnat de Tiana ha trigat una mica en detectar les petites violències que hi havia en la relació de parella que veien dalt de l’escenari:
En acabar, els nois i noies -de 14 i 15 anys- treuen les seves pròpies conclusions:
Malgrat tot, sembla que hi ha coses que no canvien gaire:
Magalí Permanyer, una altra de les integrants de Nus Teatre, explica que als nois i noies de l’institut Tiana “els he vist molt tranquils, hi hi ha hagiut”, diu, “força participació subtil”. És a dir, que a les reflexiuons col.lectives han aparegut, en boca dels alumnes, paraules clau com masclisme o estereotips. Això, afirma, és molt positiu:
També ha observat amb curiiositat l’actitud d’un sector important dels nois que hi havia avui a la sala Albéniz:
Els experts en el tema recomanen parlar de totes aquestes qüestions obertament amb els joves, sense culpabilitzar ningú i acceptant, remarquen, que tot plegat és una herència social que no és fàcil canviar d’un dia per a un altre.