La intenció d’aquest mitjà era realitzar una entrevista a l’Alcaldessa i una altra al Cap de l’Oposició per fer un balanç dels 2 anys de legislatura. Per problemes d’agenda, només s’ha pogut fer aquesta última. Esperem, en tornar de vacances, poder fer la que resta pendent.
Avís: L’entrevista que llegireu a continuació es va enregistrar el passat 21 de juliol. És per això que els fets ocorreguts en els darrers dies no s’han pogut plasmar.
—
Aquesta legislatura va començar amb un fet que, per al portaveu de Junts per Tiana i Cap de l’Oposició, Isaac Salvatierra, ha marcat tota la resta de mandat. Marta Martorell va ser investida alcaldessa amb els vots de Junts per Catalunya Tiana, amb qui va formar govern, i el suport dels dos regidors del PSC. Per a ell, la crisi de confiança que pateix, ara mateix, l’equip de govern, rau en aquest “pecat original”:
I és que, tot i que d’entrada no van formar part de l’equip de govern, els dos regidors del grup municipal socialista sí que van entrar-hi més tard, creant “un pacte impossible i en dos temps”, segons Salvatierra:
Des de la sortida de JuntsxCat, l’actual equip de govern està en minoria. El portaveu de l’agrupació d’electors manifesta “l’obsessió per apartar a Junts per Tiana” que han tingut des de l’inici de legislatura:
De fet, creu que, si la llei no obligués a què hi hagi espais de relació amb l’oposició, aquests espais no haurien existit en aquesta legislatura:
Per a ell, ara mateix hi ha una lluita d’integritat, basada en qui està disposat a tot per mantenir el poder. Un context que, creu, genera desconfiança i desafecció sobre la ciutadania cap a la política:
Pel que fa a l’autocrítica, reconeix que, sovint, des de Junts per Tiana els pot la part emocional i “hem de comptar fins a 10, a vegades fins a 1000” davant de certes situacions:
Per exemple, pensa que “el relat de Junts ha estat usurpat” per part de l’equip de govern, tot i que no l’executa bé, i això fa que, en ocasions, no hagin sigut “prou freds per donar una resposta menys emocional”:
Recorda, però, que després de les eleccions van fer un exercici d’autocrítica per no haver aconseguit pactar:
El fet que, segons Salvatierra, el relat de l’equip de govern coincideixi amb el seu fa que els puguin agradar certes propostes i iniciatives que han tirat endavant al llarg d’aquests dos anys de legislatura. Crítica, però, que no tenen un projecte compartit i que certs àmbits en els quals es va començar treballant molt bé, com el de la Igualtat, s’han acabat desinflant:
Durant aquests dos anys, l’agrupació d’electors ha sol·licitat fins a 4 plens extraordinaris, tot i que algun d’ells no s’ha arribat a celebrar:
El primer va ser el de la crisi de la residència durant la primera onada de la pandèmia:
Salvatierra creu que la crisi de les residències, que no només va tenir lloc a Tiana, s’haurà d’analitzar en un futur:
Reconeix que la situació comptava amb moltes variables, però diu que l’Ajuntament no va estar a l’altura de les circumstàncies i, en un moment inicial, hi va haver deixadesa de funcions:
Considera que la crisi de la residència va ser “la tragèdia més gran que ha viscut el poble en l’era democràtica”:
A més, creu que no s’hauria d’haver produït una batalla directa amb el concessionari:
En aquell ple extraordinari també van presentar un pla de recuperació econòmica i social per després de la Covid, basat en un dels aprenentatges que ens ha deixat la pandèmia: fer més comunitat:
El pla que proposava Junts partia d’aquest aprenentatge per convertir-lo en estructural:
Pel que fa a la gestió de l’equip de govern, creu que no hi ha hagut la despesa Covid que hagués sigut necessària:
El segon ple que van sol·licitar va ser el de Can Riera. Salvatierra diu que una de les queixes principals respecte de les obres d’adequació és que el fil conductor entre governs s’hauria d’haver seguit:
Assegura que l’acte que va tenir lloc a Can Riera, que va reunir a exalcaldes, exregidors de Cultura i persones del teixit cultural del poble, va ser una demostració que “sols el poble salva al poble”:
A més, diu que, tal com s’ha demostrat més tard, hi havia discrepància entre el mateix equip de govern sobre aquest tema:
Unes discrepàncies que fan que, un cop JuntsxCat passa a l’oposició, pactin amb ells la moció que van presentar en el ple de juny:
El tercer i quart ple que van sol·licitar estan relacionats amb els pressupostos participatius i les obres del cablejat a la Sala Albéniz. Sobre aquest tema, explica que la seva funció de control de govern ha acabat i ara és el torn d’Antifrau per tal que arribin fins al fons de l’assumpte:
Defensa que la investigació interna que s’ha desenvolupat a través de l’expedient sancionar al regidor Mateu Hernández s’ha enfocat a culpar a una persona concreta:
Per a ell, aquesta situació ha comptat amb un problema d’atenció i de mala gestió de l’anticipació de riscos per part de l’alcaldessa, ja que la decisió d’Hernández no es va produir d’un dia per l’altre:
De fet, creu que l’alcaldessa hauria de dimitir per aquesta mala gestió “per deixadesa de funcions”:
A més, pensa que la manera en què l’equip de govern ha tractat al regidor Mateu Hernández transmet un missatge negatiu a la ciutadania:
Un dels temes que ha estat present en les últimes setmanes és el de la segona fase de les obres dels Vessants II. Creu que el que ha succeït entre el veïnat i el govern és una mostra més de la manca de confiança que genera l’equip de govern:
Sobre la taula també està el pla parcial de Can Matas. Salvatierra creu que el model de poble està condicionat per plans parcials com aquests:
Creu que ambdós plans s’haurien pogut gestionar d’una altra manera, des del punt de vista arquitectònic. Tot i que el parc d’habitatges públics és necessari, creu que s’hauria pogut buscar un disseny diferent per integrar-los a l’entorn:
En relació amb això, creu que hi ha una obsessió perquè Tiana passi dels 10.000 habitants:
Per últim, creu que el que queda de legislatura serà una batalla per la integritat dels càrrecs públics:
Pots escoltar l’entrevista completa a l’iVoox de La Local.