Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Jandir Rodríguez: és pràcticament un crim escoltar la meva música a Nicaragua

Jandir Rodríguez és un dels més de 80.000 exiliats nicaragüencs que han hagut de marxar del seu país degut a l’escalada de violència dels últims mesos. Quan tot va començar tenia 23 anys i estava estudiant medecina. En el seu entorn més proper la gent va començar a cantar les cançons protesta que escrivia i durant un temps es va mantenir en l’anonimat. Però quan es va descobrir qui era l’autor d’aquelles cançons sobre les revoltes contra la repressió del govern va començar a rebre amenaces de mort i va cabar vivint confinat a casa seva pel perill de segrest dels paramilitars. Fa set mesos l’opció d’assistir a una trobada de cantautors a Guatemala li va permetre marxar del país i ja no ha tornat.

 

Actualment la música de Jandir Rodríguez està implícitament prohibida: tot i que ningú et pot obligar a deixar-la d’escoltar seguir-lo significa posicionar-se explícitament contra el govern i per tant ser tractat com un criminal potencial. Escoltar les seves cançons o la de cantautors de tall similar no pot ser considerat delicte però tot i això ningú s’atreveix a fer-ho en públic.

 

Les seves cançons parles de les protestes que van començar a Nicaragua fa 2 anys: en un principi eren de tall conjuntural contra una retallada del 5% en les pensions dels jubilats. Però la resposta autoritària i violenta de l’estat va desencadenar definitivament un malestar general amb el govern que fins aquell moment no s’havia expressat públicament. En aquell moment unes protestes de caire conjuntural es van passar a atacar a tota l’estructura de l’estat després que matessin a un noi en una de les manifestacions. Des de llavors el número de morts i detinguts en protestes no ha parat de créixer.

 

A més a més una de les grans preocupacions de Jandir Rodríguez és la impunitat amb la que actua el govern. Actualment a part de la policia compten amb un grup paramilitar anomenat Joventudes Sandinistes que ha armat a nois d’entre 15 i 30 anys per perpetrar detencions il·legals i segrestos.

 

Per denunciar aquesta situació ha ofert concerts per Espanya a ciutats com Sevilla o Madrid a Dinamarca, Suècia i Alemanya i després del concert d’aquesta nit a Barcelona marxa a França a fer una actuació i quan torni oferirà un concert a Còrdova. Explica que es va sentir molt emocionat de poder actuar en països de parla no hispana i que en molts casos el públic era majoritàriament local tot i que en molts casos tenien alguna relació amb el seu país.

 

Aquests vespre, a les 20:00, oferirà un concert a les cotxeres de Sants per sensibilitzar a tothom que hi vagi sobre la situació nicaragüenca i tots els fons recaptats es destinaran a ajudar els prop de 60.000 exiliats que són a Costa Rica a l’espera de ser acollits al país o trobar una sortida cap els Estats Units o Espanya.

 

Cartell de l’actuació d’aquest vespre