Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Jaume Funes: “Els deures no són una excusa perquè els pares es treguin els nens de sobre”

“Cal fer deures?”. Aquesta és la pregunta que es fa el pedagog Jaume Funes al llibre que ha publicat juntament amb l’editorial Eumo. L’autor ha deixat molt clara quina és la seva opinió al respecte aquest dimecres a la Sala d’Exposicions del Casal dintre de les II Jornades d’Educació a Montgat i Tiana. Per ell, els deures són “d’aquelles coses en les que tothom creu però de les que no hi ha cap evidència que sigui veritablement útils”.

Funes considera que els temps han canviat i que, per tant, s’ha d’apostar per una educació que doni un pes important al lleure i que adapti els continguts al segle XXI i als interessos reals dels estudiants.

 

Més que “omplir una fitxa”, el pedagog considera que s’hauria d’apostar per projectes o activitats que realment estimulin la voluntat de conèixer i que donin eines als infants per desenvolupar-se en el seu dia a dia.

 

Funes considera, però, que aquest canvi no pot arribar sense que les mares i els pares modifiquin la seva percepció dels deures. Que deixin de veure les tasques que fa el seu fill fora de l’escola com una manera de “mantenir-los ocupats” i busquin que el nen mostri diàriament més ganes d’aprendre.

 

De moment, el sistema educatiu no té intenció de canviar per si mateix. Tot i així, Jaume Funes considera que família i escola s’han d’unir per passar de estar centrats en “matèria, profe i currículum” a preocupar-se també per “la felicitat del fill” i els seus interessos. Segons ell, no té sentit omplir el cap de dades que s’acabaran oblidant si no s’estimula la voluntat d’aprendre durant tota la vida.

 

Una setmana dedicada a l’educació

La xerrada de Jaume Funes se suma a les diferents activitats que s’estan portant a terme aquesta setmana en el marc de les II Jornades d’Educació a Montgat i Tiana. Aquest dimarts les direccions de diferents centres escolars dels dos municipis han presentat una sèrie de projectes propis en una taula rodona a la Biblioteca Tirant lo Blanc de Montgat i aquest dijous les jornades es tancaran amb una conferència de Pepe Méndez, director adjunt dels Jesuïtes de Catalunya i formador en innovació educativa.