Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Joan Carles Ventura guanya el sisè premi Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana

L’obra “Em diuen fletxa”, de l’escriptor i guionista valencià Joan Carles Ventura, ha estat escollida per unanimitat com a guanyadora del sisè premi de novel·la negra Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana. El guardó, dotat amb 2.000 euros, es lliurarà el proper divendres 18 de gener, a tres quarts de nou del vespre, al festival Tiana Negra.

El jurat, presidit per Àlex Martín, Sebastià Bennasar i Anna Maria Villalonga, ha escollit l’obra de Joan Carles Ventura entre les 12 que s’havien presentat. Segons el veredicte, és “una obra excepcional, molt superior a la mitjana”. Ventura explica quina va ser la seva reacció quan li van comunicar la noticia:

 

El recent premiat, doncs, encara està paint la noticia. I és que “Em diuen fletxa” serà la segona novel·la i, tal com diu el propi Ventura, es considera pràcticament un “intrús” del gènere negre:

 

L’obra està ambientada a l’estiu de 1988 a València, en l’origen del que després es coneixerà com a “ruta del bakalao”. El motiu és que aquest és un context conegut per l’autor, que es va criar en la localitat valenciana de Sueca:

 

“Em diuen fletxa” es publicarà al setembre dins de la col·lecció Crims.cat de l’editorial Alrevés, la mateixa on va publicar el seu primer llibre, “Camins dubtosos”. Una novel·la que, curiosament, va quedar finalista de l’anterior edició del premi Memorial Agustí Vehí:

 

“Camins dubtosos” s’ambienta en el juliol del 2006, durant els dies de la visita del Papa Benet XVI a la capital del Túria i del tràgic accident de la línia 1 de metro. En Joan Carles explica per què va escollir aquella setmana:

 

Aquesta és una novel·la on tampoc hi falta la corrupció del partit en el poder i de persones influents, una imatge que s’ha demostrat molt real arreu del país i també en terres valencianes. En Joan Carles Ventura reflexiona si aquesta casuística ajuda a escriure novel·la negra ambientada a València:

 

Un tema que no dubta que acabi sortint en l’activitat on Ventura participarà durant el festival, dedicada als escriptors valencians, juntament amb Juli Alandes, Francesc Bayarri i Vicent Borràs:

 

D’aquests tres participants, en Joan Carles Ventura coneix personalment a Alandes:

 

La seva feina com a professional de la comunicació l’ha portat per TVE, Canal 9 i IB3, entre d’altres cadenes de televisió. Actualment forma part del projecte d’À Punt, el nou mitjà públic valencià. Ventura explica com ha viscut el procés des del tancament de Canal 9 fins a la recuperació del mitjà públic valencià amb À Punt:

 

Si la seva feina ho permet, doncs, el guanyador del premi Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana del 2019 continuarà escrivint negre, perquè és un gènere que li permet jugar amb molts elements que s’adapten al seu estil d’escriptura:

 

Així doncs, les aventures de l’investigador Vicent Fletes i Chaqués, més conegut com “El fletxa”, podran tenir continuació.