Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Joan Margarit: “On es va aturar en Vinyoli començo jo”

Primer amor

a José Agustín Goytisolo

En la Girona trista dels set anys,

on els aparadors de la postguerra

tenien un color gris de penúria,

la ganiveteria era un esclat

de llum en els petits miralls d’acer.

 

Amb aquest poema titulat ‘Primer amor’, Joan Margarit ha iniciat el recital d’alguns dels seus poemes per commemorar la “poesia, la lletra i la paraula”, tal i com ha presentat Mercè Millán a l’acte ‘Embellint el món amb Joan Margarit’. Un poema que el diari ‘The Guardian’ va triar com a poema de la setmana l’any passat. I és que Joan Margarit no només és el “poeta viu més llegit de la literatura catalana” sinó que els seus poemes traspassen fronteres i arriben a altres països. I qui millor que ell per celebrar el dia Mundial de la poesia.

El poeta ha confessat que el poema ‘Primer amor’ va trigar 15 anys a fer-lo però que normalment els enllesteix en dos mesos. Margarit explica que la primera poesia la va escriure amb 18 anys però que no va ser fins els 35, quan va sortit el primer volum de poesia complerta.

 

El poeta i també arquitecte diu que “l’art és un risc més gran que l’ofici”, Margarit explica que un fuster amb els anys pot anar millorant però en canvi, un artista “amb vint anys pot ser una cosa i amb trenta anar a pitjor”.

El recital ha estat un èxit, més d’una setantena de persones han omplert la sala de l’Escola d’Adults i una de les preguntes clau ha estat: “què busca la poesia?”. Margarit ha explicat que la poesia és una eina que busca la realitat i aquesta és l’única que ens pot tranquil·litzar, ha assegurat. També han demanat al poeta que aclarís que havia volgut dir en el programa ‘Savis’ quan diu que “la tristesa es pot gestionar si tens cultura”. Segons ell, contra el dolor moral cal esperar a que passi però deixa unes conseqüències i normalment és la tristesa, que cal saber-la gestionar, diu.

 

A banda poema ‘Primer amor’, Margarit també n’ha recitat d’altres com ‘El retorn’, ‘No llencis cartes d’amor’, ‘Somni d’una nit d’estiu’ entre d’altres.

Josep M. Pi i Faura, prèviament al recital, ha interpretat a guitarra el poema ‘L’època generosa’ de Margarit. També hi ha participat l’Agrupació Artística del Casal amb la lectura de petits fragments.

Alguns membres del públic  havien treballat alguns poemes d’en Margarit a classe i per a elles el recital els hi ha servit per trobar el to d’alguns poemes.

 

‘Embellint el món amb Joan Margarit’ ha estat organitzat per la Biblioteca Tirant Lo Blanc , la Biblioteca Can Baratau i l’Escola d’Adults Timó.