Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Jordi Marí ens fa veure i viure l’altra Tiana, la dels punts foscos de la mobilitat

Junts per Tiana, guiats pel bastó de Jordi Marí -un dels seus integrants, que és invident- ha convidat aquest dissabte els tianencs a una passejada pels punts foscos de la mobilitat al centre del poble. La Local s’ha embenat els ulls per veure i viure com és caminar per les persones que tenen deficiències visuals, problemes de mobilitat o simplement han de portar un cotxet de nen.

La població envelleix i cada vegada és més habitual veure pels carrers persones grans amb caminadors, cadires de rodes o vehicles que els permeten moure’s. Amb l’edat part de la població pateix malalties relacionades amb la salut i la dieta que minven la vista. Com és moure’s per Tiana si no hi veus? O si tens problemes de mobilitat? O per les mares que porten en cotxet als seus fills o bessonades? O si portes un carro de la compra? O pels nens que van en bicicleta o patinet?

Per descobrir-ho hem fet una passejada guiats pel bastó de Jordi Marí, invident. El quilòmetre zero era la cantonada del carrer Josep París, al davant del Parc dels “Teletubbies”.

IMG_9679

Caminem 10 metres i ens trobem amb el forat d’un arbre a la vorera. Com a invident que coneix el poble el pot esquivar i no caure. Però pel pas d’una cadira de rodes és just.

IMG_9687

15 metres més endavant una rampa de pàrquing feta amb la mateixa vorera, que està aixecada i amb un pal de telèfons al mig, té tal inclinació que la cadira de rodes podria  bolcar amb facilitat.

 

Si encara som a la cadira i continuem endavant, pocs metres més endavant trobem un nou obstacle: nous forats d’arbres amb el terra desnivellat. La vorera s’eleva per una banda i s’ enfonsa per una altra, probablement per les arrels dels arbres.

IMG_9688

Si intentem girar cap el carrer Pau Giralt i arribem a la vorera dreta, la cadira no passaria per entre els pals de la llum. Tampoc hi ha pas de vianants. L’amplada de la vorera és d’un peu i mig i a més també està desnivellada, amb el que podríem caure de nou.

IMG_9695

Si girem cap el carrer Roderich Robert, sense pas de vianants com a diverses cruïlles d’aquesta zona, a l’alçada del rostre ens toparem amb una caixeta de telefònica.

 

IMG_9714

Ramon Coll és una de les persones que acompanyen Jordi Marí en la passejada i que destaca la falta de pas de vianants senyalitzats.

 

Per ser més conscients de les dificultats d’una persona amb problemes de mobilitat per Tiana o que no hi veu, ens hem tapat els ulls i hem agafat el bastó per a invidents.

_P2A6139

El recorregut serà d’uns 100 metres des de Roderich Robert pel carrer Matas cap a amunt per la vorera esquerra. La de la dreta té dos arbres al mig pel qual és impossible passar.

IMG_9712

Llavors és quan a la consciència apareix l’altra Tiana, entre el so dels bastons lliscant pel terra esquivant arbres, forats, pals, papereres, voreres estretes, bústies i caixes de telefònica a l’alçada del cap, branques que sobresurten dels jardins…

 

IMG_9718

Isaac Salvatierra i Cristina Comas, de Junts per Tiana, també s’han embenat els ulls i agafat el bastó d’en Jordi per descobrir l’altra Tiana.

IMG_9722

Rajoles aixecades, forats per sortides d’aigües o branques que sobresurten de les finques són alguns dels obstacles que s’han trobat.

IMG_9735 IMG_9733

 

Plataforma única són aquells carrers que vorera i carrer són al mateix nivell, per exemple el carrer Marquès de Monistrol, tocant a l’Ajuntament.

IMG_9738

En no tenir cap referència, els invidents no saben quan són a la vorera i quan al mig del carrer a menys que ho indiqui la rugositat als peus. El problema és que aquests nous carrers de plataforma única no compleixen la normativa

 

IMG_9739 IMG_9741

Durant el recorregut hem trobat més obstacles com clavegueram amb les reixes en vertical en les que es poden encallar rodes de cadires, bastó de cecs, patinets, bicicletes o cotxets de nen. Desnivells pronunciats de vorera que toquen a terrasses sense baranes.

IMG_9744

Per Jordi Marí, caldria fer un estudi de tots els carrers de Tiana en quan a mobilitat per començar a posar solució prioritzant els més problemàtics.

IMG_9748

Tots els grups municipals han aprovat fa pocs mesos al ple municipal la moció presentada per Junts per Tiana per fer un poble accessible per a tothom. La moció no només està pensada per a les persones amb discapacitat.

Tots els grups municipals del consistori va entendre que cal fer que aquesta altra Tiana sigui accessible: i és que tothom, en un moment de la vida, es pot trobar amb un caminador, cotxet de nen, cadira de rodes o un bastó que faci de guia.