La sessió del Consell Assessor d’Urbanisme de Tiana (CAUT) que s’ha celebrat aquest dimarts 22 d’octubre va comptar amb la presència de dos tècnics de l’IMPSOL per explicar i aclarir dubtes sobre la promoció d’habitatge públic que es vol fer a Cals Frares. Abans, aquests mateixos tècnics havien fet una sessió informativa amb els regidors i regidores del consistori. L’AAVV de Can Gaietà també va tenir representació en el CAUT, els quals van poder traslladar els seus dubtes respecte a aquest projecte.
Per què Cals Frares?
L’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, havia explicat en el ple i en la reunió celebrada amb el veïnat de la zona que l’Ajuntament havia proposat diversos solars a l’IMPSOL i que aquests, aplicant criteris tècnics, havien triat el de Cals Frares. Els altres terrenys estaven situats al Carmelità, a sobre de Can Puigcarbò; el Carrer de les Flors; i dos més al Carrer Assemblea de Catalunya, a tocar del Parc del Tramvia de Montgat. Josep Maria Borrell, coordinador tècnic de l’IMPSOL, explica els motius pels quals es van descartar:
Què és un allotjament dotacional?
En sòls definits com a equipaments, com és el cas de Cals Frares, la llei preveu que es pugui construir un tipus d’allotjament anomenat dotacional, destinat a satisfer necessitats temporals d’habitació per raó de dificultat d’emancipació; requeriments d’acolliment, assistència sanitària o social; feina o estudi i afectació per actuació urbanística (art. 34.5 TRLUC).
Els col·lectius destinataris dels allotjaments dotacionals són, entre altres, les persones joves, la gent gran, les persones amb discapacitat, les dones víctimes de la violència de gènere, els immigrants, les persones separades o divorciades que hagin perdut el dret a l’ús de l’habitatge compartit, les persones pendents de reallotjament per operacions públiques de substitució d’habitatges o per actuacions d’execució del planejament urbanístic o els sense llar (art. 3j LDH).
Tal com van explicar des de l’IMPSOL, els terrenys d’equipaments s’espera que proveeixin un servei municipal i, en un context d’emergència habitacional, dins de les opcions de serveis que es contemplen entren aquests habitatges dotacionals. Borrell explica que aquests allotjaments sempre seran públics, de lloguer, “i pels ciutadans que vulgui l’Ajuntament”:
Des de l’associació de veïns i veïnes de Can Gaietà, però, creuen que utilitzar un solar d’equipaments per fer allotjaments dotacionals treu un espai que es podria destinar a altres tipus d’equipaments. “Si es fessin les coses bé, es podrien fer les dues coses”, expliquen. També voldrien que es creés una comissió per consultar i determinar quins equipaments voldria la ciutadania.
L’alcalde va respondre que “políticament considerem que és una prioritat” destinar aquest terreny a fer pisos dotacionals, degut precisament a l’emergència habitacional comentada anteriorment. El batlle va assegurar que ja havien rebut consultes interessant-se pel tema dels pisos.
Per altra banda, el regidor d’Habitatge, Pau Seda, va dir que una de les característiques d’aquest tipus d’allotjaments és que poden disposar d’espais comunitaris oberts, tant per a les persones usuàries com per al veïnat, i es podria plantejar una consulta perquè fos la mateixa ciutadania qui decidís quins usos destinar en aquest espai.
Quina implicació tindrà l’Ajuntament de Tiana?
Tot i que la gestió passa a ser de l’IMPSOL, Borrell assegura que les decisions que es prenguin seran compartides amb l’Ajuntament. “L’AMB és un instrument a disposició de l’Ajuntament”, assegura, afegint que “mai construirem un edifici d’habitatges contra la voluntat de l’Ajuntament de Tiana”:
El conveni que van signar el passat 26 de setembre estableix que la licitació, construcció i adjudicació dels habitatges anirà a càrrec de l’AMB, tot i que les bases es consensuaran amb l’Ajuntament de Tiana, que també participarà en el concurs d’idees d’arquitectes i en el decurs de la deliberació de la proposta guanyadora:
Així doncs, el consistori tindrà poder de decisió en les condicions d’accés, la quantitat d’habitatges que es faran i de quina manera es faran. Des del CAUT es va demanar que es fes partícip aquest òrgan en aquesta presa de decisions.
Quan es va construir a Cals Frares l’equipament que primer va acollir el Cau i després es va ampliar per formar l’Espai Dioptria, es va escollir una opció arquitectònica que preservava el paisatge i les vistes. L’AAVV de Can Gaietà lamenta que, amb la construcció d’aquests habitatges, no respectin aquest criteri i aquestes vistes es perdin.