La Cartoixa de Montalegre, l’única en actiu de tot Catalunya i una de les tres de la península, celebra els seus 600 anys d’història. Al llarg de l’any s’han programat diversos actes per commemorar-ho. El central es viurà aquesta propera setmana, entre el 29 d’octubre i l’1 de novembre, en que se celebrarà, a Barcelona, el 34è Congrés Analecta Cartoixana de la Universitat de Salzburg.
Al congrés hi haurà ponències i taules rodones sobre tot el que té a veure tant amb la Cartoixa de Tiana com amb la província cartoixana de Catalunya. Serà l’acte central de la celebració “fora els murs de la cartoixa”, com explica un dels organitzadors i secretari dels Amics de la Cartoixa de Tiana, Enric Ricart:
Tiana també hi serà
La majoria d’aquestes xerrades tindran lloc a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, que serà el centre neuràlgic de tot el congrés. Tot i això, divendres 30 els actes es traslladaran a Tiana on, per la tarda, es farà una visita a la Cartoixa de Montalegre, la gran protagonista del congrés. La visitaran tots els inscrits, siguin homes o dones, tot i que les dones hi tenen prohibida l’entrada la resta de l’any.
Divendres, després de la visita, es baixarà a la Sala Albéniz on hi haurà una xerrada sobre la literatura contemporània i la Cartoixa de Montalegre. Serà una taula conduïda pel filòleg, periodista i escriptor Màrius Serra. Segons el secretari dels Amics de la Cartoixa, Enric Ricart, aquesta activitat “serà molt interessant”:
Màrius Serra va escriure un llibre que, sota el títol “Mon oncle”, explicava les vivències del seu parent cartoixà a Montalegre. A la taula rodona també hi seran Mireia Vancells que, amb “El secret de la Germandat”, va explicar la vida al monestir de la Conreria. El tercer ponent serà Lluís Carbonell, autor de l’obra “Damià, el cartoixà i la Guerra dels Segadors”, que explica aquell esdeveniment històric des de la vida de reclusió i austeritat de la Cartoixa de Tiana.
La Cartoixa de Tiana està ben activa i prepara noviciat
A l’entrevista amb Enric Ricart no hem volgut deixar escapar l’oportunitat de preguntar-li sobre la salut de la vida cartoixana a Montalegre. Satisfet, ens diu que és molt bona ja que “hi ha 14 monjos”. En aquest moment es preparen per poder albergar 4 futurs monjos més, que ara són novicis i que són a Burgos preparant-se per l’entrada a la Cartoixa tianenca. Tot i ser allà acabaran sent cartoixans a Tiana:
Amb la preparació del noviciat es demostra que la Cartoixa de Montalegre segueix ben viva 600 anys després de la seva fundació.
Per inscriure-us al congrés podeu omplir la butlleta que hi ha al web de l’Ajuntament de Tiana.