Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La Fiscalia investiga la Generalitat per l’elaboració de monedes catalanes

La Fiscalia anticorrupció investiga la Generalitat de Catalunya per un suposat encàrrec al gremi de Filatèlia i Numismàtica. Consistia en l’elaboració de 45.000 monedes per commemorar el tricentenari de la Diada. El tresorer d’aquesta associació és el tianenc Xús Figueres.  Ell assegura que es tracta d’un projecte commemoratiu i dedicat al col·leccionisme.

 

Figueres ha negat a Ràdio Tiana que la Generalitat hagués ordenat l’elaboració d’aquestes monedes.  El gremi va contactar amb el Comissionat del Tricentenari per demanar assessorament històric, cultural i sobre els drets d’imatge de quadres com algun de Rafael Casanova.

 

En total van fer el prototip de les 8 monedes d’euro existents i una d’especial amb el logotip del tricentenari. La temàtica de totes elles girava al voltant del 1714.

moneda tricentenari

El ministeri Fiscal vol saber si el govern català pot haver incorregut en un delicte de Falsificació de Moneda. Des del gremi de Filatèlia i Numismàtica destaquen que hi ha molts països que fan monedes commemoratives per recordar esdeveniments històrics.

 

De moment, la Fiscalia resta a l’espera d’un informe de la Brigada d’Informació del Banc d’Espanya per decidir si trasllada a l’Audiència Nacional la investigació.

 

La tasca del gremi

El gremi de Filatèlia i Numismàtica promou el col·leccionisme de segells i monedes del nostre entorn. Aquest grup reivindica que Catalunya tingui potestat per fer segells i monedes pròpies, com ho fan Escòcia o altres territoris. Segons el seu tresorer, Xús Figueres, els segells d’Espanya “no reflecteixen la història de Catalunya tal i com la veuen els catalans”. Assegura que el gremi viu el procés sobiranista amb “tanta intensitat com la resta de la societat catalana”. És per això que troba “oportú” fer un “prototip” de monedes de cara una possible República catalana.