Coques, petards i la flama del Canigó: el panorama habitual de Sant Joan ja és aquí. L’entitat Òmnium Cultural és l’encarregada de facilitar que un any més la Flama del Canigó torni a arribar a Tiana. Aquest any, la portaran des de Badalona i arribarà al Parc de l’Antic Camp de Futbol. Un cop allà, la Flama serà rebuda pels Diables Trempera Nostramu de Tiana. Aquest any també l’acompanyaran els Tabalers de Tiana. Tots plegats aniran pujant de forma festiva cap a la Plaça de la Vila. Un cop allà, l’actor Isidre Mestres llegirà, com l’any passat, el manifest de la Flama del Canigó i allà s’encendran les flames. Serà una de les 3.000 fogueres amb foc de la Flama del Canigó que s’encendrà aquella nit a tot Catalunya.
Tradicions
Segons marca la tradició, cada 22 de juny un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafa el foc que des de 1965 està encès a la cuina del Museu de la Casa Pairal, al Castellet de Perpinyà. Després pugen al cim del Canigó (2.784 m). Un cop allà, encenen una nova foguera després de la lectura d’un manifest. A trenc d’alba del 23 de juny, inicien el descens amb la Flama renovada. Juntament amb el grup d’excursionistes del “Cercle Jove” moltes altres persones es reuneixen al cim per agafar la flama i iniciar així el recorregut cap a diferents punts dels Països Catalans.
Una altra tradició que mai decau per Sant Joan són les coques. Les dues pastisseries del poble, Can Aixelà i Can Pau, treballen aquests dies més hores de les habituals per poder complir els encàrrecs de coques de Sant Joan. Aquest any, no hi ha novetats i les dues coques estrella, expliquen a La Local, segueixen sent la de fruita i la de llardons.
Finalment, pel que fa als petards, cal tornar a recordar les recomanacions que fan els Mossos d’Esquadra cada Revetlla: als llocs on es facin revetlles s’ha de recollir la roba estesa i tancar les portes i les finestres. Per evitar incendis és important tirar els petards lluny de zones boscoses o amb deixalles de paper o que es puguin encendre. Els petards també han d’estar apartats de la cara i dels cos, fora de les butxaques. Pot ser molt perillós tirar-los contra altres persones.
Un altre dels consells del Servei d’emergències de Catalunya és el d’evitar posar els petards dins de totxanes o ampolles de vidre: l’explosió d’aquests podria fer molt de mal. A més, recorden que cal comprar aquests elements en locals autoritzats i assegurar-se que estan en bon estat, així com demanar els permisos corresponents per encendre fogueres.