Per la seva vistositat, resistència i durabilitat, la rosa ‘Freedom’ tornarà a ser un any més la més regalada per Sant Jordi. La seva tija llarga, amb un cap més alt i tancat que d’altres varietats, la situen al capdamunt de les vendes de roses per la diada. Sis de cada deu roses vermelles que es compraran el 23 d’abril seran d’aquesta varietat importada de Colòmbia i Equador.
En un segon lloc però a gran distància, continua estant la ‘Red Naomi’, una varietat que es produeix a Holanda, i en petites quantitats també a Catalunya, i que es va començar a comercialitzar el 2009. El 20% del total de roses que es vendran seran d’aquesta modalitat, caracteritzada per un cap i pètals molt grans i d’un color molt intens. També la ‘Gran Prix’, procedent d’Holanda, i les varietats produïdes a Catalunya ‘Lovely Red’, ‘Red Monarch’ i ‘Chrysler’, s’estima que acumularan cada una el 5% del total de les vendes de roses vermelles.
Però més enllà de les tradicionals, el mercat continua deixant lloc, tot i que més modest, a les roses de colors. La varietat és enorme, tant en mides com colors, però les més demandades continuen sent les grogues, blanques i roses. En total es poden trobar prop d’un centenar de modalitats de roses, de les quals el 90% procedeixen d’importació, majoritàriament de Colòmbia (40%) seguit d’Equador (20%) i Holanda (20%). El 10% restant de roses que es vendran aquest Sant Jordi seran de Catalunya, Alacant i Múrcia.
Consolidació de vendes i preus
Malgrat la crisi, el sector manté bones perspectives econòmiques per aquesta Diada de Sant Jordi. “Serà un bona notícia per nosaltres, aconseguir mantenir les vendes de l’any passat, perquè això significa que no anem enrere”, ha explicat Miquel Batlle, president de l’Associació d’Empresaris Majoristes (AEM) de Mercabarna-Flor qui ha animat a totes els floristeries a “treure la flor al carrer” per animar les vendes.
Les xifres estimades per aquest any és que Mercabarna-Flor comercialitzi 2 milions de roses per Sant Jordi, la xifra suposa el 30% del total de les vendes previstes per tot Catalunya de 6 milions de roses, segons ha destacat Sònia Recasens, presidenta de Merabarna. En aquest sentit, ha celebrat que enguany la diada caigui en un dia laborable perquè afavoreix les vendes més enllà de l’àmbit familiar. El sector preveu acumular a l’entorn del Dia de Sant Jordi el 30% del total de vendes de l’any.
També en preus, es preveuen pocs canvis en relació a l’any passat. “Una rosa estàndard pot tenir un preu mínim d’entrada de 5 euros” ha explicat Batlle, tot recordant que el preu final de la rosa estarà determinat per la feina d’ornament que proposi cada botiguer. Precisament per facilitar la feina als comerciants i botiguers, Mercabarna-Flor estarà obert durant tota la Setmana Santa. En aquests sentit, preveuen com a dies més forts d’activitat el proper diumenge i dilluns.
De la botiga a casa
I sobre la millor manera per poder mantenir fresca la rosa de Sant Jordi un cop arriba aquesta a casa, els experts són molt clars. “Posar-la en un entorn fresc i humit de la casa és clau perquè et duri més dies”, explica Miquel Batallé, qui recorda que també és molt important canviar l’aigua del gerro i tallar la tija de la flor cada dos dies. Asseguren que d’aquesta manera, algunes roses poden arribar a aguantar fins a quatre setmanes.