El Grup d’Astronomia de Tiana ha tornat a obrir l’observatori al públic, aquest dissabte, per observar la galàxia Andròmeda, un cos celeste rellevant que és el més proper a la Via Làctia.
El Grup acompanya l’observació d’una xerrada, explicant-ne la seva importància, les característiques, etc… Andròmeda té una gran importància en el camp de l’astronomia. És un del cossos celestes dels quals es té constància des de fa més temps. Científics molt reconeguts l’han utilitzat per demostrar teories encara vigents sobre la nostra visió de l’univers.
Andròmeda va ser el primer cos celeste sobre el qual es va mesurar la distància respecte a la Terra. De fet, els càlculs d’una científica del segle XIX i principis del XX, Henrietta Leavitt, van ser els que van permetre mesurar la distància dels cossos celestes respecte al nostre planeta. Josep Maria Aymamí, l’encarregat d’explicar la història d’Andròmeda als assistents aquest dissabte, ens ho explica:
La importància d’Andròmeda és que va ser el subjecte amb què Edwin Hubble, premi Nobel de Física, va provar que es podia mesurar amb precisió la distància entre un cos celeste i la terra, utilitzant un sistema anomenat Leavitt.
Tot i això, el Nobel mai va citar la científica Leavitt als seus treballs i la Història ha trigat molt en reconèixer-la. El que va quedar al final va ser que Hubble va posar les bases del model d’univers acceptat actualment tot i que, com ens explica Aymamí, als científics de la seva època -els anys 20- els va costar dir-ho públicament. Malgrat tot, va ser una autèntica revolució del coneixement:
L’11 de novembre el grup d’Astronomia de Tiana oferirà una xerrada i observació de les constel.lacions adaptada a infants.