El ple d’aquest novembre va aprovar de manera inicial la modificació del Codi Ètic per incrementar la confiança de la ciutadania i prevenir conductes que es desviïn d’allò que és l’interès general. Els principals canvis són la incorporació de la Bústia d’alertes com a eina per garantir la integritat de l’administració local, la creació d’una Unitat antifrau per estudiar les denúncies anònimes d’aquesta bústia i la redimensió de la Comissiò ètica. L’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, va explicar que aquesta modificació forma part del full de ruta marcat al Pla d’Actuació Municipal (PAM):
El portaveu del PP, Diego Parra, va explicar que el seu partit va ser un dels que van proposar que la Unitat antifrau no estigués polititzada:
La portaveu de Junts per Catalunya Tiana, Montse Torres, també estava a favor de la despolitització de la Unitat antifrau, tot i que es va abstenir perquè considerava que la Comissió ètica estava formada per masses persones:
El regidor no adscrit, Albert Sales, que també va aportar propostes, va votar a favor “fent un salt de fe” tot i considerar que ara no s’estava complint aquest codi ètic:
Per altra banda, el portaveu d’ERC, Alex Van Boven, va votar en contra perquè, segons va dir, ell no podia fer aquest acte de fe. “Abans de desenvolupar el codi ètic, jo el que demanaria és que complissin amb el que tenim”, va afegir:
L’alcalde va demanar “mirada llarga” perquè el que es sotmetia a votació era un codi ètic que “ha de trascendir governs”. “No sotmetin el seu vot a la discrepància d’avui”, va afegir. Finalment, la modificació es va aprovar amb l’abstenció de JuntsxCat i el vot negatiu d’ERC.
Per fer aquesta modificació també es va consultar a la Síndica de Greuges, Marcel·la Fort, i el que va ser el primer Síndic de Tiana, en Rafael Armenteros, perquè estudiessin i plantegessin millores. La Cel·la explica que ells dos consideraven que el Codi ètic actual era molt feixuc i no estava adaptat a una població de menys de 10.000 habitants. Es per això que plantejaven propostes per simplificar-ho tot:
Unes propostes que no han vist reflectides en l’acord final. Per exemple, la Comissió ha passat de 9 a 12 membres, un augment que la Síndica considera innecessari i “inoperatiu”:
Per a la Síndica, la modificació que han fet ha complicat més les coses “en comptes de facilitar-ho tot, fer-ho tot molt més clar, molt més entenedor per a tothom”:
Aquesta modificació inicial es sotmetrà a informació pública pel termini de trenta dies per a la presentació de reclamacions i suggeriments. Si no se’n presenta cap, serà aprovada definitivament.