La mosca blanca és una plaga que està afectant, de nou, des de fa unes setmanes, 6 municipis del Maresme. Tiana és un d’ells. El tema ja fa temps que es treballa des de la regidoria de Medi Ambient i aquest dimarts ha saltat al ple de l’Ajuntament de Tiana.
Des del PDeCAT, el regidor Joan Canyada ha exposat el problema que tenen amb aquest insecte al barri d’en Gosch. En concret, són unes figueres de moro que hi ha a un jardí particular: és el lloc on viu i es reprodueix aquest insecte. De moment ja està fet el requeriment perquè els veïns les treguin, com va respondre-li al mateix ple el regidor de Medi Ambient, Xavier Doñate;
Tot i tenir identificat el problema a Tiana, el barri d’en Gosch no és l’únic: tot el contrari. És un tema que està molt estès per tot el poble i el mateix regidor ho reconeix: ja no sap què fer i es veuen “sobrepassats”
Davant la magnitud del problema, ja s’ha passat a mesures supramunicipals. L’Ajuntament s’ha posat en contacte amb el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, mitjançant una carta en què demanen ajut per eradicar el problema. La carta assegura que s’han fet tots els passos recomanats i explica quins s’han seguit. Acaba dient que “malgrat totes les actuacions empreses amb recursos propis, no hem aconseguit els resultats desitjats i no hem pogut acabar amb les molèsties que provoca als veïns i veïnes de Tiana. Per tot plegat, us demano que estudieu la nostra petició i que el Govern de la Generalitat actuï i posi fi a aquest problema que pateix una gran part de la comarca del Maresme.” La situació l’explica el regidor de Medi Ambient, Xavier Doñate:
Que és la mosca blanca
La mosca blanca, també coneguda com a caparreta vermella o cotxinilla del carmí és una espècie que parasita, de forma natural, a la figuera de moro. De fet, exerceix un control biològic natural d’aquest cactus que és molt invasor.
El seu cicle vital comença amb la posta d’ous sobre la planta. Després d’eclosionar apareixen les nimfes, clarament reconeixibles pel seu color vermell intens i la seva forma ovalada. En aquest estadi inicia la producció d’uns filaments blancs semblants al cotó fluix que acaben cobrint la planta i protegint el creixement de l’insecte.
Finalment, quan arriben a la fase adulta, les femelles es mantenen a la planta i els mascles (que són els que tenen ales) migren cap a altres àrees. És en aquest moment, quan tendeixen a concentrar-se sobre els punts emissors de llum de carrers i habitatges.
Símptomes d’afectació de les figueres de moro
Les opunties, o figueres de moro, afectades són clarament visibles. Les seves pales apareixen cobertes per una espècie de melassa blanquinosa. A més, en funció del grau d’afectació, presenta zones groguenques (clorosi) i zones negres (necrosi) que indiquen que el paràsit ja ha succionat tota la saba i la planta mor.