Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La novel·la negra envaeix un any més l’oci i la gastronomia del poble

La biblioteca de Can Baratau s’ha convertit en els últims quatre anys en la principal col·laboradora del Tiana Negra. Una implicació que, unes setmanes abans que comenci el festival, omple les seves prestatgeries de tot tipus de llibres de literatura negra, tant pels adults com pels més joves de la casa. Així ho explica una de les seves directores, Marta Quer.

 

De fet, segons destaca Marta Quer, durant aquest any, la promoció de la novel·la negra s’ha estès més enllà de les fronteres del poble gràcies a la col·laboració de totes les biblioteques del Maresme. Però la biblioteca de Tiana ha anat un pas més enllà i, un any més, s’ha vestit de negre i ha decorat les seves parets al més pur estil detectivesc.

Can Baratau porta quatre anys establint sinergies amb el festival a través de  diverses activitats. Una relació que Marta Quer veu com obligada, considerant que el Tiana Negra és l’esdeveniment literari més important del poble i que la seva feina, precisament, està relacionada amb els llibres.

 

A més, des de la biblioteca també s’han organitzat dos clubs de lectura vinculats amb la novel·la negra, un que es va fer la setmana passada i l’altre que es farà a finals de mes, així com l’exposició “Simenon Sospitós”. Els Culdolla,  els membres del club de lectura dedicat als nens, també s’han convertit en detectius i han resolt diversos misteris i, finalment, per tercer any consecutiu, Can Baratau ha organitzat el seu tradicional joc de pistes.

A través de la seva web, la biblioteca ha difós un enigma perquè els vilatans el puguin resoldre entre el 7 i el 21 de gener, com si fossin els investigadors d’una novel·la, per entrar així en el sorteig d’un lot de llibres. Tot i això, un dels treballadors de la biblioteca i el creador d’aquest joc, Daniel Ramos, assegura que ells no han estat tan radicals com a les novel·les negres i han preferit no matar a ningú, sinó partir d’un text que explica un misteri a resoldre.

 

Després de tres anys ideant un enigma diferent, Daniel Ramos confesa que, des de la biblioteca, es basen en llibre reals per poder crear els seus propis misteris, perquè, segons ell, en aquest món és molt difícil ser original.

 

Però per tots aquells que estiguin cansats de pensar i es vulguin relaxar menjant un dolç temàtic, sempre es pot recórrer a una de les altres tradicions del Tiana Negra: els pastissets del forn Aixelà. Aquests també es van crear fa tres anys i els seus ingredients principals són el whisky i, òbviament, la xocolata negra. Una referència al món detectivesc, tal i com assegura Georgina Aixelà, pastissera d’aquest forn.

 

Pastissets temàtics del Forn Aixelà amb motiu del Tiana Negra. Font: Georgina Aixelà.
Pastissets temàtics del Forn Aixelà amb motiu del Tiana Negra. Font: Georgina Aixelà.

Aquest és un petit caprici per tots aquells que es vulguin endinsar al Tiana Negra d’una manera original, a través de la gastronomia. Però ja sigui amb el menjar o amb la possibilitat d’agafar un llibre i traslladar-te a una trama detectivesca, el que és evident és que el gènere negre ha arribat al poble abans que el Tiana Negra i ho ha fet transformant totalment l’ambient de la vila.